Hlavní obsah

Izraelci zabili velitele Islámského džihádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Hledaného příslušníka radikálního palestinského hnutí Islámský džihád v pátek ráno zastřelili tři příslušníci izraleské armády. Podla agentury AFP byl  Mahmúd Hámid Kámil velitelem ozbrojené složky Islámského džihádu Brigád al-Kudsu. Při zátahu na Palestince podezřelé z teroristických aktivit, bylo dnes navíc zatčeno osm osob.

Foto: Stanislava Dvořáková

Navzdory černým mrakům zkrášlili hasiči šedivý den stovkami duhových bublinek.

Článek

Izraelci přišli Kámila zatknout, neboť byl podezřelý z účasti na sebevražedných atentátech a ozbrojených útocích. Muž ozbrojený pistolí se pokusil následně utéci.

Islámský džihád stejně jako další radikální skupina Hamás neuznává mírové řešení konfliktu s Palestinci. Obě skupiny stojí za protiizraelskými atentáty a prosazují ozbrojený boj proti židovskému státu.

Vůdce Hamásu Mahmúd Zahhár po čtvrtečních rozhovorech s předsedou Organizace pro osvobození Palestiny Mahmúdem Abbásem řekl, že je Hamás ochoten vyjednávat o pozastavení útoků na Izrael. "Jestliže Izraelci přestanou útočit na nás, dohodneme se," řekl Zahhár.

Předseda Mahmúd Abbás je jedním z kandidátů na místo předsedy palestinské samosprávy, který se bude volit v lednu. Představuje umírněné křídlo, jež by mohlo přinést posun v jednáních s Izraelem.

Odsouzený Barghútí kandiduje do voleb

K překvapivé kandidatuře se však rozhodl i Marvan Barghúti, který sedí ve vězení v Izraeli.

Jako  vůdce ozbrojené frakce palestinského hnutí Fatah, Brigád mučedníků od Al-Aksá, byl letos v květnu  odsouzen na doživotí za zabití pěti Izraelců v letech 2001 a 2002. [celý článek]

Právě on by mohl ohrozil Mahmúda, který je považován za favorita voleb. Pětačtyřicetiletý Barghúti je mezi Palestinci velmi populární, zejména mezi mladšími a chudšími uprchlíky.

Izrael již oznámil, že ho nepropustí, aby se mohl účastnit předvolební kampaně.

Reklama

Související články

Hamás zvažuje desetileté příměří

Radikální hnutí Hamás má zájem zapojit se do hlavního politického proudu palestinské scény. V zájmu toho je ochotno i zvážit desetileté zastavení gerilových...

Hamás bude bojkotovat volby Arafatova nástupce

Palestinská radikální organizace Hamás bude bojkotovat lednové volby předsedy palestinské správy. Oznámil to ve středu jeden z vůdců této organizace Ismáíl...

Výběr článků

Načítám