Hlavní obsah

Izrael se akcí proti Sýrii nezřekne

Novinky, Vladimír Plesník, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/WASHINGTON

Izrael bude pokračovat v akcích proti Sýrii, neboť ji považuje za teroristický stát. Sdělil to dnes náčelník generálního štábu armády Izraele Moše Ja'alon. "Budeme i dále potlačovat terorismus a postupovat proti palestinské samosprávě a Sýrii, která je teroristickým státem ukrývajícím palestinské teroristy zodpovědné za útoky v izraelských městech," řekl.

Foto: Ondřej Šlechtický

Ing. Juraj Molnár (vlevo) a Ing. Pavel Pikrt, starosta města Příbram (vpravo) při nedávné návštěvě nově budovaných školek v Žežické ulici.

Článek

Izraelské bombardéry napadly v neděli ráno cíl poblíž syrské metropole s tím, že šlo o výcvikovou základnu palestinských útočníků, zejména Islámského džihádu. Toto hnutí se přihlásilo k sebevražednému útok, při němž v restauraci v izraelské Haifě o den dříve zemřelo 19 lidí. "Útok byl varováním Sýrii," upozornil Ja'alon.

Izrael nebude váhat s útokem

Izraelský premiér Ariel Šaron varoval, že jeho země nebude váhat udeřit na nepřítele na každém místě a všemi prostředky. Syrský prezident Bašar Asad operaci odsoudil a uvedl, že židovský stát se snaží zatáhnout Sýrii a Blízký východ do širšího konfliktu, protože Šaronova vláda je podle něho "vládou války a válka je ospravedlněním její existence".

USA připravují sankce

Drtivou většinou 33 hlasů ku dvěma schválil ve čtvrtek zahraniční výbor Sněmovny reprezentantů návrh zákona o embargu na vývoz zbraní do Sýrie, zákazu exportu veškerého amerického zboží, omezení pohybu syrských diplomatů po USA a zákaz startu a přistávání syrských letadel na amerických letištích.

"Je jasné, jakou stranu si syrská vláda zvolila ve válce proti terorismu. Je čas, aby byla za své jednání potrestána," uvedl šéf republikánské většiny ve Sněmovně Tom DeLay.

Návrh zákona půjde nyní do pléna Sněmovny, pak do Senátu, druhé komory Kongresu, a pak ho musí podepsat prezident George W. Bush. Potíže při schvalování v komorách se neočekávají.

Reklama

Související témata:

Související články

Při atentátu v Haifě vraždila mladá žena

Izraelské úřady v neděli oznámily, že atentátníkem-sebevrahem, jenž v sobotu zabil v Haifě devatenáct lidí, byla překvapivě devětadvacetiletá Hanadí...

Izraelci napadli území v Sýrii

Izraelští vojáci napadli v časných ranních hodinách palestinský uprchlický tábor v Sýrii. Útok na území cizího států tamější úřady zdůvodnily snahou...

Výběr článků

Načítám