Hlavní obsah

Izrael na protest proti rezoluci snížil každoroční příspěvek OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Izrael v pátek oznámil, že snížil o šest milionů dolarů (153 milionů Kč) svůj každoroční příspěvek OSN. Protestuje tak proti prosincové rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která požaduje po židovském státu, aby přestal s výstavbou osad na okupovaných palestinských územích. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Výstavba v izraelské osadě Bejtar Ilit (Horní Bejtar) na Západním břehu Jordánu. Stojí poblíž starověké židovské pevnosti Bejtar, kde nyní leží arabská vesnice Batir.

Článek

Podle izraelské mise při OSN jde o částku, která by připadla „protiizraelským institucím”. Jmenovala například Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA).

„Je nesmyslné, aby Izrael financoval subjekty, které v OSN působí proti nám,” uvedl izraelský velvyslanec při OSN Danny Danon. „OSN musí ukončit absurdní realitu, kdy podporuje subjekty, jejichž jediným smyslem je šířit podněcování k nenávisti a protiizraelskou propagandu,” dodal.

Snížení příspěvků je podle mise prvním ze série protestních kroků, které má židovský stát a jeho ministerstvo zahraničí v souvislosti s rezolucí v plánu. Izrael dosud ročně do OSN přispíval částkou 40 milionů dolarů (přes jednu miliardu Kč).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám