Hlavní obsah

Izrael a Hizballáh si vymění zajatce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Po letech obtížného, tajného vyjednávání se Izrael a jeden z jeho úhlavních nepřátel - militantní šíitské hnutí Hizballáh v Libanonu - dohodly na výměně zajatců. Potvrdily to o víkendu obě strany, jakož i Německo, které výměnu pomohlo zprostředkovat.

Foto: archiv Jany Koubkové

Zpěvačka Jana Koubková.

Článek

Podle ujednání má Izrael mimo jiné propustit 35 vězňů, včetně dvou vyšších činitelů Hizballáhu - Mustafy Diráního a Abdala Karíma Ubajdy. Z toho je 23 Libanonců, pět Syřanů, tři Maročané, tři Súdánci a jeden Libyjec.

Hizballáh výměnou vydá izraelského obchodníka Elhanana Tannenbauma, uneseného jeho členy v říjnu 2000, a těla tři izraelských vojáků.

Dohoda se zakládá na listopadovém rozhodnutí izraelské vlády, která výměnu v zásadě schválila, ale musela být pozdržena kvůli sporům ohledně libanonského extremisty Sámira Kantara, jehož židovský stát vězní od roku 1979 za vraždu tří Izraelců.

Hizballáh žádal, aby se Kantar stal částí výměny, ale Izrael odmítl s tím, že vězně s "krví na rukou" nepropustí. Jeho případ může být ale nyní znovu posouzen. Izrael chce ale nejdříve získat "pádné důkazy o osudu pilota Rona Arada", jehož letadlo bylo sestřeleno nad Libanonem v roce 1986.

O termínu se jedná

Izraelský tisk s odvoláním na cizí zdroje nedávno napsal, že sestřelený pilot prý žije v Íránu. O tom, že tento pilot žije, se minulý týden zmínil také izraelský prezident Moše Kacav.

Izrael dopadl většinu libanonských zajatců během invazí a okupace části libanonského území v letech 1982 až 2000. Izraelský premiér Ariel Šaron včera prohlásil, že rozhodnutí o výměně zajatců bylo správné, odpovědné az morálního hlediska nenapadnutelné.

Termín výměny je ale zatím nejistý. Podle sobotního jeruzalémského oznámení by se výměna zajatců měla uskutečnit v úterý.

Izraelské zdroje ale včera upřesnily, že dohoda ještě není zcela dokončena a definitivní podobu získá až po dalších jednáních ve čtvrtek. Výměna by se pak měla uskutečnit v sobotu. Jeden z vůdců Hizballáhu na včerejší tiskové konferenci v Bejrútu pak tvrdil, že výměna zajatců bude provedena ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám