Hlavní obsah

Propuštění stovek Arabů může zmařit rodina izraelského letce

Novinky, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Až 400 Arabů by mohlo opustit izraelské žaláře při plánované výměně těchto vězňů a rukojmí za 4 Izraelce držené libanonským Hizballáhem. Dnes ale plán sjednávaný prostředníky z úřadu německého kancléře Schrödera dostal ránu: rodina 17 let nezvěstného izraelského letce Rona Arada podala žalobu na prominentního Libanonce, jenž měl z vězení také vyjít.

Foto: HZS Vysočina
Článek

Arad se v květnu 1986 katapultoval nad jižním Libanonem a padl do rukou libanonskému povstaleckému veliteli Mustafovi Diránímu. Ten Arada později prodal dalším lidem - patrně Íráncům, a k objasnění letcova osudu zatím nepřispělo ani to, že Izrael postupně unesl několik Libanonců včetně Diráního, aby je držel jako rukojmí pro výměnu za navigátora.

Aradovi chtějí 100 miliónů šekelů

Aradova rodina podala na Diráního žalobu za "šokující a nehumánní" zacházení, jemuž byl letec prý v době zajetí tímto velitelem vystaven, a požaduje odškodné 100 miliónů šekelů (asi 7 mil. Kč). Dirání je přitom jednou z klíčových položek seznamu Arabů, kteří mají být propuštěni; palestinský deník al-Kuds v úterý napsal, že má jít asi o 400 lidí - Libanonců, Syřanů, Jordánců i Palestinců.

Když bez Arada, tak i bez Diráního

Krok Aradových příbuzných ale může měsíce připravovanou operaci zmařit; izraelský deník Ha'arec napsal, že cílem žaloby je právě zamezit Diránímu v odjezdu z Izraele. "Pokud může k výměně dojít bez Rona, pak se obejde i bez Diráního," řekl ve středu Izraelskému rozhlasu letcův bratr Chen a narážel tak na fakt, že izraelské vedení je ochotno na výměnu přistoupit, aniž by získalo jediný údaj o Aradovi.

Ví o Aradovi nejvíce Teherán?

Izraelský právník Diráního Cvi Riš obvinil Aradovu rodinu, že zneužívá právní systém země. "Proč s tím čekali devět a půl roku (od únosu Diráního do Izraele)? Jde jim jedině o démonizaci Diráního a zmaření celé výměny," prohlásil ve vojenském rozhlase.

Riš už dříve uvedl, že o Aradovi ví nejspíš Írán. Teherán prý však neposkytne údaje, dokud se nedozví o osudu čtyř svých diplomatů zajatých v roce 1982 v Libanonu proizraelskými Libanonskými silami. Írán se domnívá, že jeho občané jsou tajně drženi v židovském státě.

Izrael čeká návrat vojáků a obchodníka

V případě, že se obchod naplní, propustí Hizballáh uneseného izraelského obchodníka Elhanana Tannenbauma, o němž tvrdí, že je špióna. Navíc Izrael očekává návrat tří vojáků zavlečených Hizballáhem přes hranici do Libanonu v říjnu 2000. Izrael považuje výměnu za důležitou i přesto, že armáda již tyto tři muže oficiálně označila za mrtvé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám