Hlavní obsah

Italský ministr: zpráva USA v kauze Sgrenová je blaf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM/WASHINGTON

Italský ministr pro reformy Roberto Calderoli označil zprávu Pentagonu z vyšetřování úmrtí italského agenta v Iráku za blaf. Američané Nicolu Calipariho zastřelili letos v březnu u letiště v Bagdádu. Spojené státy tvrdí, že vše odpovídalo armádním předpisům. Řím tuto verzi odmítá.

Článek

"Je naprosto zřejmé, že kolem Calipariho smrti existují dvě rozdílné verze, jak k události došlo, a je jasné, že jedna z nich je naprosto nepodložená," prohlásil italský ministr pro reformy Roberto Calderoli.

Když ho tisk požádal o upřesnění, dodal, že pokud jde o americkou zprávu, je to "prázdný blaf".

Napětí mezi Římem a Washingtonem

Calipari velel operaci, při níž byla osvobozena novinářka Giuliana Sgrenová. Spekuluje se, že Řím zaplatil miliónové výkupné. Agenta zabili američtí vojáci nedaleko letiště v Bagdádu. [celá zpráva

Na objasnění incidentu pracovala společná americko-italská komise. Italští experti ale závěry odmítli podepsat a každá strana vydala svou vlastní verzi případu. Američané posléze označili Calipariho smrt za "nešťastnou náhodu" a "tragickou událost". Proti viníkům však nehodlají vést kárné řízení - vše prý odpovídalo předpisům. [celá zpráva]

Italové naopak tvrdí, že americké kontrolní stanoviště bylo špatně organizováno a označeno a že vojáci stříleli z nezkušenosti a v důsledku napětí. [celá zpráva]

Berlusconi mluvil s Bushem

Italský premiér Silvio Berlusconi se má k případu dvou verzí Calipariho smrti vyjádřit ve čtvrtek před parlamentem. Dnes jednal telefonicky s americkým prezidentem Georgem W. Bushem, agentury ale zatím obsah rozhovoru neupřesnily.

Řím byl jedním z hlavních spojenců Washingtonu ve válce proti Iráku. Se 3000 muži je italský kontingent v Iráku čtvrtým největším po americkém, britském a jihokorejském. Italský parlament sice v březnu prodloužil misi svého kontingentu o dalších šest měsíců, od září ale hodlá začít své vojáky stahovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám