Hlavní obsah

Italové vyšetřují 15 aktivistů kvůli napomáhání ilegální migraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trapani (Itálie)

Italská prokuratura zahájila vyšetřování 15 aktivistů německé nevládní organizace Jugend Rettet (JR) kvůli podezření z napomáhání ilegální migraci. Informovala o tom v neděli agentura APA s odvoláním na italskou televizi RAI. Aktivisté, mezi nimiž jsou lidé z Německa, Španělska či Portugalska, jsou podezřelí, že ve Středozemním moři spolupracovali s pašeráky migrantů z Afriky.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Iuventa, loď německé organizace Jugend Rettet při záchraně migrantů u Libye v polovině června

Článek

Vyšetřování, které zahájilo státní zastupitelství sicilského města Trapani, se týká dvou případů ze září 2016 a letošního června. Tito aktivisté jsou podezřelí, že jako posádka lodi Iuventa navázali kontakt s pašeráky ve Středomoří a od nich převzali na svou loď migranty, které pak jako „zachráněné” dovezli do Itálie. Prokuratura už dříve uvedla, že aktivisty nemotivoval zisk, nýbrž záchrana životů.

Prokuratura v Trapani se případem lodi Iuventa zabývá už déle, nyní ale zahájila vyšetřování konkrétních osob. Na příkaz prokuratury byla tento týden italskou policií zadržena na ostrově Lampedusa loď Iuventa, který je nyní už v přístavu Trapani pro potřeby vyšetřování. [celá zpráva]

Organizace Jugend Rettet (Mládež zachraňuje) patří k několik nevládním organizacím, které tento týden nepodepsaly kodex italského ministerstva vnitra regulujícího činnost humanitárních organizací při zachraňování migrantů ve Středozemním moři. Nepodepsali ho například ani Lékaři bez hranic. [celá zpráva]

Mezi opatření v kodexu patří zákaz vplutí záchranářských lodí do libyjských vod či povinnost posádek těchto lodí umožnit vstup na palubu členům speciálních bezpečnostních složek, které bojují proti obchodu s lidmi. Právě kvůli posledně jmenovanému opatření odmítla kodex podepsat organizace JR.

Itálie se stala letos hlavní vstupní branou migrantů z Afriky do Evropy. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) přijala od začátku roku už přes 93 500 běženců.

Reklama

Výběr článků

Načítám