Hlavní obsah

Dohoda padla. Nevládní organizace zachraňující migranty policii na své lodě nepustí

Řím

Avizovaná dohoda mezi italskou vládou a nevládními organizacemi o přítomnosti policistů na jejich lodích padla. Většina neziskových organizací, které u libyjských břehů z přeplněných člunů pašeráků loví migranty a dopravují je k italským břehům, úmluvu odmítla podepsat. Údajně kvůli tomu, aby se migranti necítili být kriminalizováni.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Migrant, který byl zachráněn ve Středozemním moři nedaleko Libye.

Článek

Od dohody odstoupili mimo jiné italští Doktoři bez hranic nebo německá humanitární organizace Jugend Rettet, informovala v pondělí agentura DPA. Jednání italského ministerstva vnitra s nevládními agenturami by nicméně měla pokračovat.

Italové se rozhodli se souhlasem vlády v Tripolisu vyslat k libyjským břehům pět nebo šest vojenských lodí. Měly by podpořit operace libyjské pobřežní stráže bojující nedostatečnými prostředky a silami proti mezinárodním mafiím, které vydělávají milióny eur měsíčně na obchodu s lidmi. Z jihu totiž přichází do Libye každé dva či tři týdny přibližně 40 tisíc běženců. [celá zpráva]

Nejvíce migrantů vozí právě neziskovky

Aby byla operace úspěšná, je ale potřeba, aby byli příslušníci italských bezpečnostních složek také na palubách plavidel nevládních organizací. A to se zatím dojednat nepodařilo. Většinu migrantů teď na moři zachrání právě neziskové organizace, zejména Lékaři bez hranic, kteří provozují velkou loď. Tento rok už ve Středozemním moři utonulo okolo 2400 lidí.

Od začátku roku do konce května připlulo k italským břehům na 55 tisíc migrantů. To je o 34 procent víc než za stejnou dobu loňského roku, oznámilo v pondělí italské ministerstvo vnitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám