Hlavní obsah

Islámský stát padl. Přišel o své poslední území, hlásí kurdsko-arabská koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baghúz
Aktualizováno

Islámský stát byl poražen na posledním zbytku svého území v obci Baghúz na východě Sýrie. S odvoláním na vyjádření mluvčího arabsko-kurdské koalice SDF podporované Spojenými státy Mustafy Bálího o tom informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kurdsko-arabská koalice ohlásila pád Islámského státu v SýriiVideo: AP

 
Článek

Vítězství SDF znamená podle mluvčího definitivní konec samozvaného chálífátu, který kdysi zabíral třetinu Sýrie a Iráku.

„Baghúz byl osvobozen. Vojenského vítězství proti Daeši (arabská zkratka pro IS) bylo dosaženo,” sdělil Bálí na twitteru. Koalice SDF bojovala o obec Baghúz ležící nedaleko hranice s Irákem po celé týdny. Někteří reportéři ale přesto z oblasti hlásí další střelbu.

Bálí rovněž slíbil bojovat proti zbytkům radikálů, dokud nebudou zcela vymýceni. IS sice v Sýrii ani Iráku již neovládá žádné území, v obou zemích však provádí diverzní útoky. Jeho přidružené organizace nadále působí na egyptském poloostrově Sinaj, v Afghánistánu a dalších zemích.

Podle agentury AP je ale ohlášení definitivního vítězství možná předčasné. Její reportér ještě v sobotu na místě slyšel střelbu z minometů a pušek. V pátek mluvčí SDF přiznal, že někteří bojovníci IS se dosud schovávají v jeskyních poblíž Baghúzu a že probíhají „dočišťovací operace”. Americký prezident Donald Trump ohlásil konečné vítězství nad islamisty již v pátek.

Foto: Maya Alleruzzo, ČTK/AP

Příslušníci Syrských demokratických sil v bojí s Islámským státem v syrském Baghúzu.

SDF tento týden oznámily, že mají plně pod kontrolou tábor IS v Baghúzu. Zmíněný tábor tvořil největší část území ovládaného IS na břehu Eufratu poblíž hranice SýrieIrákem.

Podle arabsko-kurdské koalice od začátku operace z obležené enklávy uprchlo přes 60 tisíc lidí. Zhruba 29 tisíc lidí, z nichž většinu tvoří rodiny bojovníků IS, se vzdalo silám v čele s kurdskými milicemi YPG podporovanými USA, dalších 34 tisíc civilistů bylo evakuováno. Radikálů z IS se zatím vzdalo kolem pěti tisíc.

Foto: Maya Alleruzzo, ČTK/AP

Dým nad syrským Baghúzem, kdy samozvaný Islámský stát přišel o své poslední území.

Podle USA má IS v regionu stále až 20 tisíc přívrženců, ale počet aktivních bojovníků se zredukoval na několik set.

Washington přesto ještě stále nestanovil termín stažení amerických vojáků ze Sýrie, které loni slíbil prezident Donald Trump. V roli instruktorů a poradců jich tam je kolem dvou tisícovek. USA před časem oznámily, že zhruba čtyři stovky vojáků ponechají na dvou místech v Sýrii.

Anketa

Věříte, že Islámský stát byl definitivně poražen?
Ano, určitě
1,4 %
Vypadá to tak
1,5 %
Ne. Možná přišel o území, ale jednotlivci či bojůvky budou hrozit dál
96,2 %
Nevím
0,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1300 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám