Hlavní obsah

Íránský jaderný program je pokročilejší, než se myslelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Íránský jaderný program je možná v pokročilejším stádiu, než se předpokládalo. Vyplývá to z výroků íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, podle kterého Írán chce zprovoznit výkonnější odstředivky na obohacování uranu, než má v současné době k dispozici. Podle pondělního vydání listu New York Times to vyvolává obavy. Zklidnit napětí chce americký senátor Richrad Lugar, který navrhuje přímé rozhovory s Íránem a odmítá sankce.

Článek

"Írán nepřeruší obohacování uranu. V následující etapě použijeme centrifugy P2, jejichž kapacita je čtyřikrát větší," citovala v minulých dnech Ahmadínežáda íránská agentura IRNA. Prezident dodal, že s odstředivkami typu P2 se nyní v Íránu provádějí výzkumy. Centrifugy P2 jsou podle expertů upravenou verzí zařízení G2, které je pro obohacování uranu používáno na Západě. Vyvinul je a používá je Pákistán, který už má jadernou bombu.

Podle pondělního vydání amerického listu The New York Times je tím Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) znepokojena a chystá se v tomto týdnu ve svém sídle ve Vídni v této souvislosti vyslechnout íránské zástupce, kteří do Vídně dorazí v úterý.

Senátor Lugar je proti sankcím

Američtí senátoři v neděli vyzvali vládu k přímým rozhovorům s Íránem o jeho jaderném programu. Republikánský senátor Richard Lugar, který v Senátu předsedá výboru pro zahraniční vztahy, také v neděli večer sdělil, že je příliš brzo k uvalení sankcí na Írán. Snaží se tak uklidnit vypjatou situaci, kdy prosakují informace o možných plánech útoku na Írán.

Jeho názor se blíží čínskému a ruskému stanovisku. Podle Lugara by dvoustranná jednání byla pro USA "užitečná". Republikán Duncan Hunter ze Sněmovny reprezentantů ovšem namítl, že k takovým rozhovorů potřebujete "publikum, které naslouchá".

Lugarův názor je v rozporu s pohledem americké vlády, která zatím klade důraz jen na OSN a chce na Írán zesílit tlak. Bilaterální rozhovory je s Teheránem ochotna vést pouze kvůli bezpečnostní situaci v sousedním Iráku.

Ministryně zahraničí Condoleezza Riceová už ve čtvrtek uvedla, že by Rada bezpečnosti měla na Írán uvalit sankce, protože Írán neukončil do třiceti dnů svůj jaderný program, naopak, začal obohacovat uran. Rada bezpečnosti mu přitom dala na konci března třicetidenní lhůtu k ukončení jaderného programu. Riceová proto navrhla Radě bezpečnosti OSN, aby začala jednat o možném přijetí rezoluce proti Íránu na základě 7. článku Charty OSN, který umožňuje sankce i případné použití síly v případě, že některý z členů Spojených národů odmítá vůli mezinárodního společenství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám