Hlavní obsah

Írán prý bude mít jadernou techniku za rok

– ÍRÁN

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v sobotu prohlásil, že jeho země by mohla mít jadernou technologii do jednoho roku. Svou řeč směřoval jako odpověď "nepřátelům", kteří chtějí zastavit jeho jaderný program.

Článek

"Nepřátelé chtějí prostřednictvím rozsáhlé propagandy dosáhnout zastavení našeho pokroku. Ale bude-li chtít Bůh, islámská republika získá plný přístup k jaderné energii za mírovým účelem už v tomto (novém) roce," prohlásil Ahmadínežád. Íránský nový rok začal v pondělí 20. března.

Prezident také vyzval k vytvoření Blízkého východu bez jaderných zbraní. "Islámská republika však netouží jen po Blízkém východu bez jaderných zbraní, nýbrž i po odzbrojení všech (zemí), které tyto zbraně vlastní," řekl Ahmadínežád při rozhovoru se syrským viceprezidentem Farúkem Šará, který je v Íránu na návštěvě.

Spojené státy a další západní země podezřívají Írán, že za svým civilním jaderným programem skrývá vojenské cíle. Teherán to popírá. Celá záležitost se dostala už do Rady bezpečnosti OSN, která se již dva týdny marně snaží dospět k dohodě ohledně návrhu textu, jímž by poskytla Íránu více času, aby se podrobil požadavkům Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) a zanechal všech aktivit spojených s obohacováním uranu.

Problémy se však vyskytují i uvnitř společnosti MAAE a Rady bezpečnosti OSN. Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammad Baradej v sobotu tvrdě kritizoval činnost Rady bezpečnosti OSN a požadoval její zásadní reformu. V projevu v německém Karlsruhe prohlásil, že Rada bezpečnosti při udržování míru pracuje často "neadekvátně, selektivně nebo příliš pozdě".

Reklama

Související články

Írán je ochoten pozastavit obohacování uranu

Írán je ochoten podle úterního vyjádření mluvčího ministerstva zahraničí na dva roky pozastavit obohacování uranu ve velkém, míní však pokračovat ve výzkumu...

Výběr článků

Načítám