Hlavní obsah

Írán předal zprávu o jaderném programu

DPA, ČTK, ik, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Írán ve čtvrtek předal Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) zprávu o svých jaderných aktivitách. Ve vídeňském sídle agentury ji šéfovi MAAE odevzdal íránský zástupce Alí Akbar Sálih. Írán tak splnil podmínku agentury, která mu dala na vyvrácení pochybností o jaderném programu termín do 31. října.

Foto: Archiv Avion Shopping Park Ostrava
Článek

"Byl jsem ujištěn, že je to přesná a úplná zpráva o íránských jaderných aktivitách," citovala britská BBC šéfa MAAE Muhammada Baradeje. "Ihned ji začneme studovat," dodal.

"Írán neměl v úmyslu sestavit jaderné zbraně," řekl vůdce Íránu ájatolláh Alí Chámeneí ve vůbec v prvním prohlášení, které dal na adresu íránského jaderného programu. "Vždy jsme říkali, že nepotřebujeme nukleární zbraně. Jejich vlastnictví totiž neznamená moc a sílu," citovala ho íránská státní televize.

Konec obohaceného uranu

Íránci se při úterních jednáních s ministry zahraničí Německa, Francie a Británie zavázali, že dočasně přestanou obohacovat uran a že svá jaderná zařízení otevřou podrobným inspekcím.

Souhlasili také s tím, že MAAE dají k dispozici informace o minulých i budoucích jaderných programech. Inspektoři MAAE našli na dvou místech v Íránu vysoce obohacený uran. Zejména USA se domnívají, že Írán za energetickým programem skrývá zbrojní aktivity, což Írán popírá.

Inspekce za měsíce

Podrobné inspekce provozů bude MAAE moci začít provádět, jakmile Írán podepíše dodatek ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní (NPT). Vedení MAAE se sejde 20. listopadu a Baradej na schůzi předloží další zprávu o Íránu.

Jestliže nebude moci zaručit, že se íránský atomový program netýká zbrojních aktivit, bude to znamenat, že Teherán neplní podmínky NPT. Pak by se problém mohl dostat na půdu Rady bezpečnosti OSN, která by mohla sáhnout k mezinárodní

Reklama

Související články

Írán neskončí s obohacováním uranu

Írán nemá v úmyslu ukončit svůj program obohacování uranu navzdory nátlaku mezinárodního společenství, které po Íránu žádá důkazy, že nevyvíjí jadernou zbraň....

Írán prý brzy objasní svůj jaderný program

Írán tvrdí, že je připraven objasnit svůj jaderný program. Tamější ministr zahraničí Kamál Charrazí v úterý řekl, že Teherán si to může dovolit, protože jeho...

Írán slíbil přerušit obohacování uranu

Teherán se v úterý zavázal přerušit kontroverzní program obohacování vyhořelého jaderného paliva, který před několika měsíci rozjel v původně utajovaných...

Výběr článků

Načítám