Hlavní obsah

Írán odmítl návrh jaderné dohody

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Před srpnovým uvedením nově zvoleného íránského prezidenta Ebráhíma Raísího do funkce zřejmě k obnovení jaderné dohody nedojde. Nejvyšší rada národní bezpečnosti íránské vlády v úterý odmítla návrh, o kterém spolu se Spojenými státy poslední tři měsíce nepřímo vyjednávala ve Vídni. S odkazem na íránského vládního mluvčího to uvedl americký zpravodajský server Axios.

Foto: Profimedia.cz

Nově zvolený prezident Ebráhím Raísí

Článek

Rozhodnutí podle Axiosu naznačuje, že se Raísí pokusí návrh dohody znovu projednat a dosáhnout pro Írán lepších podmínek.

Před uvedením do funkce prezidenta, která je na programu příští měsíc, se tak žádná dohoda o jaderném programu evidentně nestihne.

Nejvyšší rada národní bezpečnosti rozhoduje o nejcitlivějších otázkách zahraniční politiky země. Speciální výbor, který dohlíží na vyjednávání ve Vídni, je složen ze zastánců tvrdé linie a z členů Raísího budoucího kabinetu.

Íránské volby vyhrál ultrakonzervativní soudce Raísí

Blízký a Střední východ

Podmínkou pro návrat obou stran k dohodě z roku 2015 je to, aby Spojené státy zrušily sankce vůči Íránu, který na oplátku musí přerušit své nedávné nukleární aktivity, jež smlouvu porušují.

Reklama

Výběr článků

Načítám