Hlavní obsah

Indonésana zachránili z moře po osmi dnech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKLARTA/BANGKOK

Japonská loď zachránila Indonésana, který se osm dní držel prkna. Rizala Shahputru smetla 26. prosince vlna tsunami, když uklízel mešitu. Sice ho před vlnou varovaly děti, ale už před ní nestačil utéci. Stejně jako mnozí jiní se chytil prvního okolo plujícího prkna. Živil se kokosovými ořechy. Pil dešťovou vodu.

Foto: Jiří Smutný

Blučina, Komenského ulice

Článek

"Zprvu kolem mě bylo několik přátel," vypráví sluncem sežehlý, ale jinak docela dobře vypadající mladík.

"Po několika dnech byli pryč...Viděl jsem těla napravo nalevo. Všichni se utopili, členové mojí rodiny se utopili. Kolem mě byla všude těla," vzpomíná na uplynulé dny 23letý muž, který utrpěl zranění na nohou.

V pondělí večer ho spatřila posádka japonské nákladní lodi a vylovila 160 kilometrů od Acehu. Dopravila ho do Malajsie.

Další zemětřesení

Hongkongští seizmologové zaznamenali ve středu ráno zemětřesení o síle 5,8 stupně Richterovy stupnice u Andamanských ostrovů v Bengálském zálivu.

Na souostroví si vlna tsunami vyžádala na 4000 mrtvých. Zatím nejsou zprávy, zda nové zemětřesení způsobilo nějaké škody.

Tři minuty ticha za oběti

Přírodní katastrofa si zatím vyžádala na 150 000 mrtvých. Oběti přírodní katastrofy, mezi nimiž je na 10 000 turistů, uctí ve středu v poledne třemi minutami ticha všechny země Evropské unie včetně České republiky.

"Jsme teprve na počátku vlny bolesti a dlouhého zármutku, který je před námi," prohlásil švédský premiér Göran Persson.

Švédsko potvrdilo, že při přírodní katastrofě zemřelo 52 jejich občanů, přičemž 852 je jich nadále pohřešováno. Potvrzena je také smrt 41 Brita.

50 000 mrtvých dětí

Tsunami si vyžádala také řadu obětí mezi dětmi. Na Srí Lance tvoří 40 procent obětí. Celkem při katastrofě zahynulo na 50 000 dětí. Další osiřely. Jen v Thajsku ztratilo jednoho nebo oba rodiče na tři sta dětí.

Spojené národy proto žádají mezinárodní společenství, aby se věnovaly dětem, které se už označují jako generace tsunami. Předsedkyně Dětského fondu OSN (UNICEF) Carol Bellamyová vyzvala účastníky čtvrteční konference postižených zemí v indonéské Jakartě, aby se zaměřili na problém dětí.

Jde o to, aby se dětem, které jsou náchylnější k nemocem, zajistila dostatečná hygiena, pitná voda a dostatečná výživa, ale také vzdělání. Také je nutné se zaměřit na jejich identifikaci, aby se mohli vyhledat jejich příbuzní. Katastrofa rozdělila řadu rodin. 

UNICEF varoval před možným zneužitím dětí, které mohou být prodávány cizím rodinám, ale také zneužity pedofily.

V Thajsku pátrají po chlapci, který mohl být unesen

Thajská policie zesílila pátrání po údajném únosci dvanáctiletého Švéda Kristiana Walkera, který zmizel ve všeobecném zmatku po zemětřesení z jedné thajské nemocnice.

Podle lékaře, jenž hocha ošetřoval, si jej odvedl západně vypadající cizinec. Chlapcova rodina se obává, že se dítě mohlo stát obětí pedofilů.

Když se přihnala vlna tsunami, byl Kristian zrovna se svou matkou, bratrem a sestrou na thajské pláži Khao Lak. Bratr i sestra přežili a spolu s otcem odletěli zpět do Stockholmu, matka a Kristian jsou stále na seznamu pohřešovaných.

Thajský lékař je přesvědčen, že chlapec, kterému ošetřoval zranění ucha, byl skutečně pohřešovaný Kristian. 

Chlapcův dědeček Daniel Walker nyní v Thajsku po zmizelých pátrá. "Dva lékaři v jedné nemocnici jsou přesvědčeni, že Kristiana léčili," řekl Walker. Lékaři jsou si podle něj jistí i přesto, že švédské děti jsou většinou blonďaté a modrooké a tedy navzájem podobné.

"Bereme to velmi vážně," uvedl mluvčí thajské policie. Zatím ale podle něj nelze potvrdit, že hoch byl skutečně unesen. Policie sestavuje podobiznu možného únosce. Evropsky vypadající muž měl údajně knírek a na sobě červené tričko. Do Thajska přiletěli i švédští policisté, kteří se budou na vyšetřování podílet.

Reklama

Související články

CNN: katastrofu nepřežilo 155 tisíc lidí

Počet obětí zemětřesení a vln tsunami v Bengálském zálivu podle pondělních zpráv americké televize CNN už dosáhl 155 tisíc. Oficiální čísla jsou ale nižší,...

Výběr článků

Načítám