Hlavní obsah

Čechům, žijícím na Srí Lance, zachránily život Vánoce

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Řadě Čechů, pro něž se Srí Lanka stala druhým domovem, zachránily život Vánoce. To je i případ osmačtyřicetiletého Jana Klímy z Prahy, kterého jeho přítelkyně Zuzana na poslední chvíli přesvědčila, aby svátky netrávil ve svém novém domě na tolik milovaném ostrově, ale doma. Bylo to osudové rozhodnutí.

Foto: Promo Dvořákův Americký sen
Článek

Oslavy na ostrově byly připravené. Dům byl kompletně dovybaven deset dní před katastrofou. Kamarádům stačila k cestě na ostrov jen letenka. Zuzana však ke štěstí mnoha lidí tyto plány zhatila. 26. prosince ráno se přiřítila tsunami a dům na jižním pobřeží Srí Lanky na pláži Unawatuna, který Jan postavil spolu se svým společníkem, zcela pohltila. Jen v této oblasti zahynuly tisíce lidí.

"Jasně, že by nás tam bylo víc a v době, kdy vlna přišla, bychom se nejspíš teprve probouzeli. Voda by nás uvnitř všechny umlátila. Zdi sice zůstaly stát, ale uvnitř a okolo je vše zcela zničené. Je to osud," uvedl Klíma, jenž situaci na ostrově sleduje prostřednictvím telefonického spojení se svými místními přáteli. Vlastně jen s jedním, který určitě přežil, s Lálithem.

"Nikdo neví, kdo žije a kdo zemřel. O ostatních Lálith stále nemá informace. Panuje tam hrozný zmatek," konstatoval Klíma. Na ostrově žilo, či podnikalo, více Čechů. Obchodní nevýhodu velké vzdálenosti totiž vyvažují výhodné ceny pozemků a nemovitostí, které jsou zde i několikanásobně nižší než v ČR. Například další Klímovi kolegové staví na Srí Lance hotelový komplex. Z toho nyní zbyl jen skelet, celé okolní vybavení a bungalovy zmizely.

Zničený majetek ho netrápí

Nikdo z těchto Čechů ovšem nebyl v době neštěstí na místě. "Jeden z kolegů odjel do Thajska a naštěstí přežil," řekl Klíma. Ten se nyní spolu se svým společníkem snaží získávat informace o dění na místě tragédie. To, že přišel o majetek v hodnotě několika desítek tisíc amerických dolarů, ho ale v tuto chvíli netrápí.

"Na ostrově mám spoustu kamarádů. Barák mě bolí nejméně. Velmi bolestná je však ztráta přátel. Lálithovi jsme okamžitě poslali peníze. Nezbylo mu nic jiného než holý život. V další finanční pomoci budeme samozřejmě pokračovat. Předpokládám, že už v březnu se na Srí Lanku vrátíme a budeme pomáhat přímo na místě," zdůraznil Klíma s tím, že do pomoci postiženým oblastem by se, byť formou malých příspěvků, měli zapojit úplně všichni.

"Bolest je stejná na Srí Lance jako v Čechách. Když je někdo s určitým místem spjatý, snaží se pochopitelně o to více pomoci. Vzpomeňme si ale na povodně. Podobná tragédie může kdykoli potkat i nás," dodal Klíma.

Reklama

Související témata:

Související články

Počet obětí tsunami překročil 130 tisíc

Už takřka žádné naděje, že naleznou živé některé z obětí vlny tsunami, si nedávají záchranáři v jihovýchodní Asii. Podle informací agentury AFP si katastrofa...

Výběr článků

Načítám