Hlavní obsah

Hyperaktivní Fico přitápí pod kotlem

Bratislava

Aktuální průzkum preferencí jasně ukazuje, že dva roky od posledních parlamentních voleb na Slovensku Robert Fico, trojnásobný expremiér, a jeho Směr-sociální demokracie doslova vstávají z popela. Těm, kdo nad nimi lámali hůl, začíná tuhnout úsměv na rtech.

Foto: Profimedia.cz

Robert Fico zdraví své příznivce na nedávné demonstraci v Bratislavě.

Článek

V roce 2020 Směr volby prohrál a vládu sestavila široká koalice. Ficova strana se navíc krátce po volbách rozštěpila. Odtrhlo se křídlo vedené Petrem Pellegrinim, aby vdechlo život vlastnímu projektu strany Hlas-sociální demokracie, a preference Ficova uskupení se zřítily na osm procent. Mnozí analytici už Fica odepsali, ale zdá se, že předčasně.

Na vládě a na prezidentce Zuzaně Čaputové nenechal niť suchou

Bití na poplach

Lídr Směru se po počátečním šoku ze ztráty moci po dlouhých 12 letech a odchodu Pellegriniho a spol. pozoruhodně rychle oklepal. Hýřil aktivitou, denně svolával tiskové konference, inicioval referen­dum o předčasných volbách, i v pandemickém období pořádal mítinky. Jeho slovník se radikalizoval, na vládě a na prezidentce Zuzaně Čaputové nenechal niť suchou.

Slovenská policie zastavila stíhání expremiéra Roberta Fica

Evropa

Ficovi nahrála pandemie a často zmatečná rozhodnutí vlády, zvyšování cen energií a aktuálně také připravovaná obranná dohoda se Spojenými státy. Veřejnost už zjevně zapomněla, že tuto dohodu začala připravovat ještě vláda Směru a stejná vláda rozhodla o nákupu amerických stíhaček F-16.

Nyní Směr bije na poplach před přítomností amerických vojáků na Slovensku, možným umístěním jaderných a chemických zbraní, a slovenští voliči vystrašení možným konfliktem v sousední Ukrajině na to slyší.

Podle politologů se co nevidět stane Směr opět nejsilnější politickou silou. Pomáhá mu také pasivita Pellegriniho Hlasu, který ve výše zmíněných otázkách zdaleka není tak vidět a slyšet.

Nemůžeme vypadat jako slabý článek. Čaputová je pro posílení NATO na Slovensku

Evropa

Směr ví, co chce. Jde si za tím

Politolog Jozef Lenč má za to, že Směr stoupá proto, že dělá politiku. „Hlas klesá, protože politiku nedělá a je pouze v závěsu aktivit Směru,“ uvedl politolog. „Směr má jednoznačné postoje, postoje Hlasu jsou často nejednoznačné a zmatečné. V neposlední řadě vládní koalice kupí tolik chyb, že nepřekvapí, když její nejhlasitější kritik preferenčně roste,“ dodal Lenč.

Šéf agentury Focus Martin Slosiarik se domnívá, že Hlas v mnoha tématech stojí jakoby mezi koalicí a opozicí a pro část opozičních voličů je nečitelný. „Hlas tak ztrácí voliče, které získává Směr,“ konstatoval Slosiarik.

Výběr článků

Načítám