Hlavní obsah

Hurikán Ivan udeřil na jih USA, mrtvých přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOBILE

Hurikán Ivan ve čtvrtek v plné síle zasáhl jih USA. Vyžádal si dalších nejméně sedm obětí a rozsáhlé hmotné škody. Tato jedna z dosud největších smrští v Atlantiku, která již v posledních dnech zabíjela a ničila v Karibské oblasti, udeřila hlavní silou ve státě Alabama. Svými mocnými vichry a lijáky však sužuje i pobřežní oblasti států Louisiana, Florida a Mississippi.

Foto: Karla Havlíková

Druhá magnetická rezonance v KNTB.

Článek

První reportáže místních televizí ukázaly obří vlny a zaplavené pobřeží, zničené střechy, desítky i jinak poškozených domů, poražené stromy a záplavy na více než 600 kilometrů dlouhém pobřeží všech čtyř postižených států.

Hurikán, který již v Karibské oblasti zabil přes 70 osob [celá zpráva], si nyní připsal sedm oběti na Floridě. V Alabamě, kde byli lidé nejspíš také zraněni, se bez elektřiny ocitly statisíce osob. Podle odborníků může Ivan v USA způsobit pojistné škody ve výši až deseti miliard dolarů.

Ivanovo smrtící a ničící oko - střed hurikánu - zasáhlo zemi v zátoce Mobile brzy ráno (dopoledne SELČ) a potrvá hodiny, než bude možné zjišťovat na místě škody a případné oběti, uvedly alabamské úřady. Vyjádřily přitom uspokojení nad tím, že podle všeho většina obyvatel pobřeží uposlechla výzvy a utekla do míst, kde by měl živel zeslábnout, nebo kam vůbec nezamíří.

"Ivan je tady. Čelíme mocným větrům hurikánu, které stále sílí. Máme zprávy o zvedajících se vodách a o spadlých stromech a střechách," hlásila mluvčí záchranářů Colette Boehmová z Baldwin County na východní straně zátoky Mobile.

Pustoší i vnitrozemí

Smršť začala pustošit i vnitrozemí. Například v západní Georgii vichr zranil jednoho řidiče a zničil prázdné přívěsy. Z předpokládané trasy hurikánu se uchýlily do bezpečí na dva milióny lidí a evakuace s jeho postupem nad pevninou pokračuje.

Ivan odpovídající svým plošným rozsahem velikosti státu Texas dorazil k pevnině s vichry o rychlosti přes 200 kilometrů v hodině a byl zařazen do čtvrté z pěti kategorií hurikánů.

Po vstupu nad pevninu se zmírnil na třetí kategorii s větry o rychlosti nižší než 200 kilometrů v hodině, ale stále má ničivou sílu. Jeho oko se pohybovalo rychlostí 21 kilometrů v hodině severovýchodním směrem přes Alabamu k Georgii.

Reklama

Související témata:

Související články

Grenadu zasáhl hurikán Ivan, Frances slábne

Grenadu zasáhl v úterý další hurikán, který se utvořil na Atlantikem, - Ivan. Strhl mnoho domů a zničil řadu střech. Přerušil také elektrická vedení. Z nižších...

Hurikán Ivan zpustošil Grenadu

Navzdory evakuaci nízko položených čtvrtí v grenadském hlavním městě Saint George´s připravil hurikán Ivan na tomto karibském ostrově život dvě desítky lidí....

Výběr článků

Načítám