Hlavní obsah

Hurikán Dorian zesílil na nejvyšší pátý stupeň. Žene se na Bahamy

• Aktualizováno

Silný hurikán Dorian se v neděli ráno (odpoledne SELČ) přiblížil na 55 kilometrů k východní části Baham. Devastující dopad se očekává zejména na ostrovech Abaco, které jsou součástí Baham. K ostrovům dorazí ještě během nedělního odpoledne SELČ. Hurikán doprovází vítr o rychlosti až 257 kilometrů v hodině, což znamená, že Dorian už dosáhl nejvyššího stupně intenzity.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé se připravují na příchod hurikánu DorianVideo: Reuters

 
Článek

Hurikán nyní postupuje Atlantikem na západ k americkému státu Florida rychlostí 13 kilometrů v hodině, od floridského West Palm Beach je vzdálen asi 360 kilometrů. Předpovědi nyní nicméně nepočítají s tím, že střed bouře vstoupí na americkou pevninu, živel se zřejmě stočí na sever a bude postupovat podél pobřeží.

Vítr a deště spojené s Dorianem během jeho pouti na sever budou bičovat nejen pobřeží Floridy, ale také Georgie a Severní i Jižní Karolíny, živel ale bude postupně slábnout.

Hurikán už prošel severem Karibiku a na portorických ostrovech Vieques a Culebra způsobil výpadky proudu a záplavy.

Nejvyšší pátý stupeň

Dorian sílí od postupu Karibikem, dosud byl řazen mezi hurikány 4. stupně. Národní středisko pro hurikány (NHC) oznámilo, že maximální síla větru už dosahuje 160 mil v hodině (257,5 kilometru). Podle Saffirovy-Simpsonovy stupnice musí mít hurikán 5. stupně sílu větru nejméně 252 kilometrů za hodinu.

Meteorologové a místní obyvatelé zatím pozorně sledují zejména situaci na Bahamách, kde podle reportéra televize CNN jen velmi málo lidí dbalo varování a evakuovalo se. Z městečka Sweeting Cay na ostrově Grand Bahama, které má přes 500 obyvatel, se evakuovalo do bezpečí sedm lidí. V Grand Cay se 400 obyvateli odešlo jen 88 lidí. Přitom úřady pro ostrovy Abaco vydaly rozhodnutí o povinné evakuaci v sobotu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky hurikánu Dorian v KaribikuVideo: Reuters

Kategorie hurikánů

  • 1. kategorie – rychlost vichru 119 až 153 km/h – velmi nebezpečný vítr, hrozí škody.
  • 2. kategorie – rychlost vichru 154 až 177 km/h – extrémně nebezpečný vichr a rozsáhlé škody.
  • 3. kategorie – rychlost vichru 178 až 208 km/h – devastující škody.
  • 4. kategorie – rychlost vichru 209 až 251 km/h – katastrofické škody.
  • 5. kategorie – rychlost vichru 252 a vyšší – katastrofické škody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám