Hlavní obsah

Hotovo. Strany v Berlíně posvětily obří zbrojní fond

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři měsíce po oznámení kanc­léře Olafa Scholze se v pondělí berlínská „semaforová“ koaliční vláda sociálních demokratů (SPD), Zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP) a opoziční křesťanský dvojblok CDU/CSU dohodly na hlavních rysech plánovaného zvláštního fondu pro bundeswehr. Stalo se tak v reakci na ruský vpád na Ukrajinu.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

„Se sto miliardami eur (2,47 bilionu korun) se postaráme o to, aby armáda mohla plnit svůj obranný úkol lépe než kdy dříve,“ prohlásil Scholz s tím, že Spolkový sněm návrh posvětí nejspíš ještě tento týden.

Dluhová brzda se nevztahuje na fond, z něhož má v rozporu s předchozími požadavky vládních Zelených těžit pouze německá armáda. Zelení chtěli, aby se peníze použily i na financování kybernetické obrany a na podporu partnerských států.

Problémy německé armády: Polovina techniky je nefunkční, kasárna jsou v dezolátním stavu

Evropa

Finance se vynaloží na navýšení pravidelného obranného rozpočtu, který během pěti let dosáhne přibližně 50 miliard eur (1,235 bilionu korun). „Německo splní cíl NATO vydávat na obranu dvě procenta svého hospodářského výkonu, což je v současnosti asi 70 miliard eur (1,729 bilionu korun) ročně,“ podotkla v televizi ZDF ministryně obrany Christine Lambrechtová (SPD).

„Můj úřad má seznam nezbytných nákupů pro zajištění národní a alianční obrany. Zahrnuje i vybavení pro noční vidění, radiostanice a těžké dopravní vrtulníky a investice jsou potřebné v celém spektru,“ dodala.

Dvouprocentní cíl NATO však má být dosažen „ve víceletém průměru“, tj. nemusí být splněn přesně každý rok. To byl také sporný bod jednání stran. CDU/CSU se také nepodařilo prosadit dvouprocentní cíl za­kot­vený v základním zákoně, tedy ústavě.

F-35 místo starých tornád
Stamiliardový fond bude použit především na financování obměny stárnoucích stíhaček Tornado.
Ministerstvo obrany už oznámilo nákup 35 nejmodernějších amerických stíhaček F-35 Stealth.
Kromě toho je třeba zlepšit osobní vybavení vojáků.

Všichni spokojeni

„Hotovo,“ napsal v noci na pondělí na Twitteru ministr financí Christian Lindner. „Zároveň zůstává v platnosti dluhová brzda pro všechny ostatní projekty,“ zdůraznil politik FDP jeden ze svých hlavních požadavků.

CDU/CSU ve Spolkovém sněmu dohodu rovněž uvítala. „Suma půjde výhradně bundeswehru. Z našeho pohledu je to klíčový bod,“ sdělil Mathias Middelberg z CDU.

Navzdory slibům Německo neposkytlo Ukrajině téměř žádné zbraně, píše Die Welt

Evropa

Annalena Baerbocková, ministryně zahraničí, v rozhlase Deutschlandfunk hovořila o dobrém kompromisu. „Sestavili celkový balíček, s nímž můžeme rychle splnit naše závazky v NATO,“ řeka politička za Zelené.

Výběr článků

Načítám