Hlavní obsah

Házenkářská federace zrušila sexistická pravidla nařizující hráčkám bikiny

Kodaň

Mezinárodní házenkářská federace (IHF) po několika měsících vyslyšela kritiku a odstranila kontroverzní pravidla, která přikazovala hráčkám plážové házené nosit krátká tílka odhalující břicho a spodní část bikin s velmi přesně definovaným střihem. Při červencovém mistrovství Evropy obdržely norské reprezentantky pokutu za to, že nastoupily v elastických šortkách.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Házenkářští funkcionáři pravidla změnili v naprosté tichosti, a to k 3. říjnu 2021.

Od té chvíle platí pro hráčky plážového volejbalu nový dresscode, který udává, že „sportovkyně musí nosit krátké přiléhavé šortky těsného střihu”.

Norské plážové házenkářky odmítly hrát v bikinách a dostaly pokutu

Zahraniční

Muži mohou stále hrát v dlouhých tílkách a v normálních kraťasech, které končí maximálně 10 centimetrů nad koleny. O „těsném střihu” není v jejich případě ani zmínka.

Proti sexistickému úboru se ozvaly Norky

O dvojím metru pro sportovce se začalo mluvit v souvislosti s červencovým zápasem o třetí místo na mistrovství Evropy, ve kterém norské reprezentantky nastoupily v tehdy ještě zakázaných krátkých elastických šortkách na protest proti sexistické regulaci IHF.

„Není to vhodné oblečení pro hru na písku,” argumentoval prezident norské asociace házenkářů Kåre Geir Lio s dovětkem, že v domácím prostředí smějí norské házenkářky hrát v čem chtějí, stejně jako muži.

Pořadatel šampionátu přesto uložil Norkám pokutu ve výši 1500 eur (38 tisíc korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám