Hlavní obsah

Norské plážové házenkářky odmítly hrát v bikinách a dostaly pokutu

Novinky, drk

Ženská reprezentace norského národního týmu v plážové házené obdržela pokutu 1500 eur (38 tisíc Kč) za to, že k zápasu nastoupila v kraťasech a nikoli ve spodním díle bikin, jak určují pravidla. Norky argumentují tím, že v šortkách trénují, jsou pohodlnější a nevidí důvod pro to, aby jim organizátor říkal, v čem mají hrát.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O rozruch se norské reprezentantky postaraly při nedělním zápase o třetí místo Mistrovství Evropy, ve kterém se utkaly se Španělskem.

Hráčky k utkání nastoupily v elastických šortkách na protest proti regulaci Mezinárodní házenkářské federace, která hráčkám nařizuje nosit krátká tílka odhalující břicho a spodní část bikin s velmi přesně definovaným střihem.

„Není to vhodné oblečení pro hru na písku,” argumentoval prezident norské asociace házenkářů Kåre Geir Lio s dovětkem, že v domácím prostředí smějí norské házenkářky hrát v čem chtějí, stejně jako muži.

K mužským hráčům je totiž Mezinárodní házenkářská federace mnohem přívětivější. Umožňuje jim hrát v dlouhých tílkách a v kraťasech, které končí maximálně 10 centimetrů nad koleny.

Hrozba vyloučením 

Norská reprezentace žen si na dvojí metr stěžovala už před začátkem šampionátu, ale organizátoři jí pohrozili vyloučením z turnaje nebo pokutou.

Norky se proto rozhodly demonstrativně vyjádřit svůj nesouhlas při nedělním zápase.

„Bylo to velice spontánní. Řekly jsme si: ,Pojďme to udělat teď a uvidíme, co se stane',” popsala jedna z reprezentantek Katinka Halvitková norské televizi NRK.

Jejich gesto sklidilo mezi házenkářskou komunitou i na sociálních sítích vlnu podpory. Lidé se pozastavovali nad tím, jak je možné, že mezinárodní federace nutí hráčky nastupovat v bikinách, když si to samy nepřejí.

Norští funkcionáři doufají, že se jim v nejbližších měsících podaří šortky u mezinárodní federace prosadit jako oficiálně uznaný úbor pro plážovou házenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám