Hlavní obsah

Hádka mezinárodních policistů v Kosovu: tři mrtví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRIŠTINA

Neuvěřitelné drama se v sobotu odpoledne odehrálo v Kosovu. Několik příslušníků mezinárodní policie se dostalo do hádky kvůli situaci v Iráku. Bohužel nezůstalo jen u slovních výpadů. Když došly argumenty, policisté sáhli po zbraních. Výsledkem jsou dva mrtví Američané a jeden Jordánec.

Foto: Radio Čas
Článek

Dalších 11 policistů utrpělo při přestřelce zranění, z nichž někteří vážná. Podle mluvčího OSN Neeraje Singha je přestřelka mezi členy mezinárodní policie bezprecedentní případ za pět let působení mírových sil v Kosovu. Singh uvedl, že k incidentu došlo odpoledne ve vězení na základně OSN v severní části Kosovské Mitrovice. Policisté, kteří vězení střeží, byli ve službě.

Podle AP byli v souvislosti s incidentem zatčeni čtyři jordánští policisté. Srbské a mezinárodní zdroje v Kosovské Mitrovici sdělily agentuře AP, že přestřelka trvala zhruba 10 minut. Podle jednoho zdroje OSN z Prištiny se do sporu dostali američtí policisté s kolegy ze zemí Blízkého východu. Policisté z Blízkého východu údajně Američanům řekli, že okupují Irák stejně jako mnoho jiných zemí. Američany to rozzuřilo. Potom jeden Jordánec vystřelil. Další okolnosti incidentu se zatím vyšetřují.

Podle lékaře zahynulo pět osob

Zástupce ředitele nemocnice v Kosovské Mitrovici Milan Ivanović řekl, že jednou z obětí je Američanka a mezi zraněnými jsou také čtyři americké policistky. Dodal, že ošetřoval sedm mezinárodních policistů s vážným zraněním. Šest z nich jsou Američané a jeden Rakušan. Dodal, že podle jeho neoficiálních informací bylo zraněno více lidí, snad 14, a zahynulo možná i pět osob. Tuto informaci přinesla také bělehradská agentura BETA a televize B92.

V této jihosrbské provincii, která je od roku 1999 pod mezinárodní správou, je rozmístěno 3500 policistů ze 30 zemí. Kromě nich působí v Kosovu 20.000 vojáků mezinárodních mírových sil (KFOR). Kosovská Mitrovice je etnicky rozdělené město, kde severní část kontrolují Srbové a jižní Albánci.

Reklama

Výběr článků

Načítám