Hlavní obsah

Habsburkové chtěli v Rakousku lesy a pole, neuspěli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Habsburkové nedostanou zpět svůj majetek konfiskovaný nacisty v Rakousku v roce 1939. Rozhodl o tom ve čtvrtek tamní Restituční fond. Rod o vydání nemovitostí za 200 miliónů eur (asi 6,4 mld. Kč) oficiálně zažádal v květnu 2003.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 14.7.2017 Dopravní podnik Ostrava: zastávky Karolina a Hranečník jsou on-line. Ředitel DPO Daniel Morys, Karolina Rycková , tisková mluvčí

Článek

Fond dnes uvedl, že Habsburkové ztratili nárok na vše jak podle rakouské ústavy, tak podle mezinárodního práva už dávno před anexí Rakouska i druhou světovou válkou.

Stalo se tak po rozpadu monarchie 1918. Veškerý jejich hmotný majetek byl od roku 1919 zestátněn ve prospěch obětí první světové války. V roce 1935 však Rakousko část nemovitostí rodu vrátilo.

Vše se v neprospěch Habsburků opět zvrátilo příchodem Němců. Ti jim v roce 1939 několik budov, dvacet tisíc hektarů lesů a rozsáhlých polností ve středním a východním Rakousku znovu zabavili.

Většinu z nemovitostí vlastní stát nebo jiné veřejné instituce. Jejich hodnota dosahuje dvě stě miliónů eur (asi 6,4 mld. Kč) a

Habsburkové svůj nejnovější požadavek vznesli v květnu 2003, u příležitosti 58. výročí německé kapitulace. Majetek si nárokovali Christian Habsburk, jenž nyní žije v Rakousku, a jeho otec Carl-Ludwig Habsburk-Lothringen s bratrem Felixem. Ti shodně tvrdili, že zejména polnosti a lesy nepatřily po staletí rodu, ale jednotlivým jeho členům.

Reklama

Výběr článků

Načítám