Hlavní obsah

George Bush přiletěl do Bratislavy

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Americký prezident George Bush přiletěl ve středu večer do Bratislavy. Summitem se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem a jednáním se slovenskými představiteli zde ukončí cestu po Evropě.

Foto: Martin Půlpán

Článek

Bushe, jehož prezidentské letadlo Air Force One přiletělo na z německého Frankfurtu, přivítali na letišti Milana R. Štefánika nejvyšší představitelé Slovenska - prezident Ivan Gašparovič, premiér Mikuláš Dzurinda a předseda parlamentu Pavol Hrušovský.

Bush zahájí svůj poslední den v Evropě ve čtvrtek bilaterálními schůzkami s Gašparovičem a Dzurindou. Za vrchol "slovenské" části návštěvy je označováno vystoupení amerického prezidenta, který promluví k Bratislavanům na Hviezdoslavově náměstí v centru slovenského hlavního města.

Bush přiletěl do Bratislavy za ruským prezidentem Putinem, s nímž bude jednat ve čtvrtek odpoledne. Po schůzce, která by měla podle plánů trvat asi dvě a půl hodiny, oba prezidenti předstoupí před novináře. Bush odletí ze Slovenska týž den večer.

Novináři se dobře nají

Tiskové středisko bude sloužit nepřetržitě až do pátku 25. února. Podle ČTK je v tiskovém středisku pro novináře připraveno i 10 tisíc lahví vína s logem summitu. Restaurace jim nabídne kachní a květákovou polévku, jako hlavní jídlo například grilované koleno s kyselou okurkou a hořčicí, kachnu s lokšemi, vídeňský řízek s bramborovým salátem a telecí paprikáš.

Denně bude připraveno několik set obložených baget, chlebíčků, štrůdlů a více než 20 druhů kávy. Slovenské halušky se však kvůli hygienickým předpisům podávat nebudou. Mluvčí ministerstva zahraničí SR Juraj Tomaga na tiskové konferenci přiznal, že některým novinářům však akreditace nebyla udělena. Podle neoficiálních informací byli z tzv. radikálních médií a prý mohli ohrozit průběh summitu.

Slavnostního otevření tiskového střediska se zúčastnila státní tajemnice slovenského ministerstva zahraničí Magda Vášáryová a zástupci velvyslanectví USA a Ruské federace. "Je to shoda okolností, že jsem nastoupila do funkce jen tři dny před summitem. Jsem však moc ráda, že se mohu hned na úvod zúčastnit tak významné mezinárodní akce," řekla Právu Vášáryová.

Stíhačky možná ani nevzlétnou

Špatné počasí může vojenským stíhačkám MiG-29 zabránit v pravidelném hlídkování nad místem summitu, jak to nacvičovaly v uplynulých dnech. V takovém případě budou vzdušný prostor střežit radary a stíhačky budou na letišti připraveny okamžitě vzlétnout.

Kvůli summitu posílí ochranu vzdušného prostoru i ČR: vzdušný prostor budou podle ČTK hlídat čtyři letouny MiG-21, tedy o dva stroje více než obvykle. Slovenská policie oznámila aktivistům iniciativy aniPUTINaniBUSH, že svůj plánovaný protest nemohou uskutečnit na Hviezdoslavově náměstí, kde vystoupí s projevem Bush. Zdůvodnila to bezpečností prezidenta USA.

Program Bushe na Slovensku:

Středa

  • večer přiletí do Bratislavy a bude mít soukromý program

Čtvrtek

  • ráno si má se slovenským premiérem Mikulášem Dzurindou vyjet na horských kolech
  • následuje jednání s nejvyššími slovenskými představiteli
  • setkání s osobnostmi střední a východní Evropy, které se v tomto regionu zasloužily o demokracii
  • před polednem by měl na Hviezdoslavově náměstí vystoupit s projevem k občanům
  • odpoledne se na Bratislavském hradě uskuteční summit Bush-Putin
  • Bush z Bratislavy odletí

Zdroj Právo

Protestující to však považují za porušení základních lidských práv. Iniciativa ohlásila svou demonstraci dlouho před tím, než bylo známo, že zde vystoupí americký prezident. Šéf ochranky Ján Packa tvrdí, že náměstí patří do nejchráněnější zóny a protestní akce se tam konat nemohou. "Jsem povinen zajistit bezpečnost hlavy státu. Bezpečnostní zóna ruší původně plánované akce," argumentuje Packa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám