Hlavní obsah

Putin a Bush se setkají v únoru v Bratislavě

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Bratislava se stane dějištěm vrcholné schůzky Spojených států a Ruska. Prezident Vladimir Putin a jeho americky protějšek George W. Bush se tam sejdou 24. února. Americký prezident však podle sdělení slovenského premiéra Mikuláše Dzurindy přiletí na Slovensko již 23. února na oficiální návštěvu.

Foto: www.beskydyportal.cz

Beskydy jsou ideálním místem pro cyklistiku

Článek

Dzurinda na pondělní tiskové konferenci na Úřadu vlády oficiální návštěvu amerického prezidenta Bushe označil za výsledek výborných vztahů Slovenska a USA. "Tuto návštěvu umožnil principiální postoj Slovenska na straně demokracie a výborné vztahy s USA. Díky tomu budeme i hostitelskou zemí summitu," řekl Dzurinda.

Na tiskové konferenci byl přítomen i americký chargé d´affairres Scott Thayer, který konání summitu potvrdil.

Prezident Ruska Vladimir Putin do Bratislavy přiletí 24. února a kolem poledne se zúčastní plánovaného summitu. V této chvíli však není známo, kde se bude ve slovenské metropoli summit konat. "Bratislava je krásné historické město a místo se určitě najde," uvedl k romu slovenský premiér.

Podle jeho slov se neobává demonstrací antiglobalistů či teroristiského útoku, nicméně připustil, že při takovýchto událostech vždy nějaká rizika jsou. Prozatím však není jasné jaká bezpečnostní opatření budou v souvislosti s konáním summitu přijata a kolik si jejich realizace vyžádá prostředků ze státního rozpočtu.

Putin a Bush se setkávají pravidelně, zhruba jednou až dvakrát do roka. K tématům jejich minulých schůzek patřily Čečensko, Irák, omezování celověstového zbrojení a problém šíření jaderného programu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám