Hlavní obsah

George Bush a John Kerry bojují o hlasy

Právo, Novinky, CNN, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Oba kandidáti na amerického prezidenta, demokrat John Kerry a republikán George Bush, se vydali na cestu po klíčových státech, jež by jim mohly přinést vítězství ve volbách 2. listopadu. Šance obou jsou podle průzkumů velmi vyrovnané.

Foto: Čisté nebe o.p.s.

Leták na čtvrteční ostravskou demonstraci.

Článek

Podle Gallupova ústavu by Bush dostal 50 procent hlasů a Kerry 46 procent, mezi registrovanými voliči však má Kerry podporu 48 procent a Bush 47 procent.

Současný prezident George Bush ve středu navštíví Pensylvánii, Michigan a Ohio (tam v roce 2000 vyhrál), Kerry se chystá do Minnesoty, Iowy a Ohia, kde přenocuje. V úterý oba navštívili Wisconsin.

V těchto pěti státech se rozhoduje o 75 hlasech volitelů ze 270, které jsou potřeba k vítězství.

Bushe podpořil Giuliani

Bush se snažil také trumfnout Kerryho, který si na mítink ve Filadelfii pozval bývalého prezidenta Billa Clintona, podporu mu před lidmi v Coloradu vyjádřil bývalý starosta New Yorku Rudolph Giuliani.

Ani jeden z kandidátů ve svých posledních projevech nepřinesl nové myšlenky, oba jen stupňovali vzájemné výpady. "Kerry má nesprávnou strategii pro nesprávnou zemi a v nesprávnou dobu," parafrázoval Bush v Coloradu Kerryho nedávný výrok, podle něhož invaze do Iráku byla nesprávnou válkou, v nesprávné době a na nesprávném místě. Šéf Bílého domu znovu obvinil oponenta, že prosazuje strategii ústupu. "Když se vrchní velitel stáhne dřív, než je mise dokončena, je cena za to příliš vysoká."

Problematické Colorado

Právě Colorado dělá oběma kandidátům starosti. Jeho voliči totiž rozhodnou až v den voleb referendem o tom, zda devět volitelských hlasů, které na stát připadají, si připíše vítěz lidového hlasování, nebo jestli se o ně kandidáti rozdělí poměrně. To by mohlo při vyrovnaném souboji zamíchat kartami předpokladů stejně jako dodatečné sečtení hlasů lidí, jejichž volba musí být podle nového federálního zákona zaznamenána, ačkoli nebyli zapsaní ve voličském seznamu.

Nepředvídatelné výsledky mohou mít i žaloby související s korespondenčním hlasováním a regulérností voleb.

Republikán v Kerryho týmu

Republikánští senátoři Richard Lugar, nynější předseda zahraničního výboru, nebo jeho člen Chuck Hagel by se mohli stát ve vládě Kerryho ministry zahraničí nebo obrany. S odvoláním na informované zdroje z Kerryho okolí to napsal deník The Philadelphia Inquirer.

Podle nich totiž Kerry vyjádřil záměr obsadit v případě vítězství jeden z bezpečnostních postů republikánem a uvažuje o těch, které důvěrně zná ze zahraničního výboru Senátu, v němž působí už 19 let.  Původními kandidáty na šéfa diplomacie byli demokraté senátor Joseph Biden, místopředseda zahraničního výboru a bývalý velvyslanec v OSN Richard Holbrook. Černým koněm na post šéfa Pentagonu je však údajně i Richard Armitage, nynější první náměstek šéfa Bushovy diplomacie Colina Powella.

Bush chystá změny ministrů

Se změnami v případě znovuzvolení počítá i Bush. Spekuluje se, že pokud by odešel nynější ministr obrany Donald Rumsfeld, mohla by v čele Pentagonu stanout dosavadní prezidentova bezpečnostní poradkyně Condoleezza Riceová.

Tato personální změna by mohla na její místo katapultovat nynějšího náměstka ministra obrany Paula Wolfowitze, hlavního protagonistu loňské invaze do Iráku, který je řazen k neokonzervativcům.

Reklama

Související články

Televizní spot přirovná Bushe k pštrosovi

V další nebývale ostré válce televizních spotů mezi oběma hlavními americkými kandidáty na úřad prezidenta se tábor demokratů odchýlil od obvykle suchého...

Výběr článků

Načítám