Hlavní obsah

Televizní spot přirovná Bushe k pštrosovi

WASHINGTON

V další nebývale ostré válce televizních spotů mezi oběma hlavními americkými kandidáty na úřad prezidenta se tábor demokratů odchýlil od obvykle suchého vychvalování Johna Kerryho. Klip, který se objeví od úterý v klíčových volebních státech, zvolil barvité a symbolické přirovnání ze světa ptáků: hlavními hrdiny jsou totiž orel a pštros.

Foto: PICREW

KUF SOBOTA 11. 02. 2017 PIKSLA BŘECLAV PICREW.CZ

Článek

Aniž bude ve spotu jedinkrát zmíněno jméno Kerryho nebo jeho republikánského rivala George Bushe, typické chování opeřenců nemá diváka ani na chvilku nechat na pochybách, že Kerry je majestátním orlem, který se vznáší nad krajinou, a Bush nerozhodným a na místě stojícím pštrosem, který strká před realitou hlavu do písku.

Klip je prý odpovědí na republikánskou předvolební televizní reklamu, v níž se smečka vlků na mýtině připravuje k útoku, zatímco hlas v pozadí upozorňuje, že "slabost láká ty, kteří chtějí udeřit na Ameriku". Tento klip také viní Kerryho a "levičáky v Kongresu" z omezení peněz pro zpravodajské služby.

Spot demokratů ukáže orla - americkou ikonu a znak - majestátně kroužícího po modrém nebi, zatímco hlas komentátora jakoby vystřižený z přírodopisného seriálu upozorňuje, že z té výšky "může vidět široko daleko" a "ví, kdy je zapotřebí změnit směr". Pštros s hlavou v písku "nevidí nic" a "zůstává na místě", dodává komentátor.

Předseda Demokratické strany Terry McAuliffe vysvětlil dodatečně, že Američané chtějí nový start a nový směr. "Ale vědí, že George Bush ho nemůže nabídnout, protože stejně jako pštros tkví hlavou v písku a ignoruje problémy," řekl politik.

Bush předstihl Kerryho o pět procentních bodů

George Bush předběhl v jednom z průzkumů veřejného mínění svého rivala Johna Kerryho o pět procentních bodů. Informoval o tom v pátek zadavatel průzkumu časopis Time Magazine.

Podle průzkumu uskutečněného od 19. do 21. října hodlá 51 procent dotázaných, kteří půjdou hlasovat, zvolit současného prezidenta George Bushe. Pro Kerryho se vyslovuje 46 procent lidí a pro nezávislého Ralpha Nadera dvě procenta.

V předchozím průzkumu pro Time, který se uskutečnil o týden dříve, vedl Bush pouze o jeden procentní bod. Bushe bylo připraveno volit 48 procent lidí, Kerryho 47 procent a Nadera tři procenta.

Voliče ovlivňují především otázky národní bezpečnosti v rámci boje proti terorismu a hospodářství. Obě témata jsou prioritou shodně pro 24 procent dotázaných, 18 procent voličů považuje za nejpřednější řešení irácké krize.

Reklama

Související články

Bush a Kerry kontra skutečnost

Některé výroky obou kandidátů na amerického prezidenta George Bushe a Johna Kerryho, které zazněly v poslední televizní debatě, kontra skutečnost podle CNN:

Výběr článků

Načítám