Hlavní obsah

G8 se vyslovila proti šíření zbraní hromadného ničení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEA ISLAND

Zastavit šíření zbraní hromadného ničení - to je další z bodů přijatých na zasedání sedmi ekonomicky nejvyspělejších zemí světa a Ruska, které probíhá na americkém ostrově Sea Island. Na plánu se podle čtvrtečních zpráv má podílet i Česká republika.

Foto: Petr Mráček

Křest kalendáře Tichý svět 2016

Článek

Na summitu země projevily znepokojení nad úsilím Severní Koreje vyvíjet tyto zbraně a nad vývojem jaderného programu v Íránu.

Skupina G8 (USA, Francie, Německo, Británie, Kanada, Itálie, Japonsko a Rusko) ve společném prohlášení vyzvala proto KLDR, aby zrušila svůj jaderný program a plně podpořila jednání za účasti šesti států.

Příslušné rozhovory se průběžně vedou v Pekingu.

Země G8 také vyjádřily znepokojení, že se Írán dostatečně nesnaží zastavit obohacování uranu na svých zařízeních. Odsoudily Teherán za to, že odkládá odkrývání svého jaderného programu. Írán vyzvaly, aby se plně podřídil požadavkům Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), která jeho zařízení monitoruje.

Aktivisti nepřijeli

Na letošním summitu policisté a novináři převýšili počet demonstrantů. Dvě demonstrace v georgijských městech Brunswick a Savannah v úterý přilákaly po asi stovce účastníků.

Jako protiváha G8 se od pondělí koná ve městě Kita v západoafrickém Mali "summit chudých" za účasti několika set delegátů z Afriky i jiných kontinentů. Pořádá jej místní pobočka společnosti Jubileum 2000 sdružující nevládní organizace bojující za vymazání dluhů rozvojových zemí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám