Hlavní obsah

Ředitel MAAE: jaderná válka je nebezpečně blízko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

"Nebezpečí jaderné války nikdy nebylo tak velké jako v současnosti," prohlásil to ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammad Baradej v rozhovoru pro německý magazín Der Spiegel. Výběr z jeho názorů v sobotu odcitovaly světové agentury, celý text vyjde v pondělí.

Foto: Plzeň 2015, o.p.s.

Tématem diskusí se stane práce, zaměstnávání, tvořivost, uskutečňování vlastních nápadů v praxi a vše, co tomu brání či naopak pomáhá.

Článek

"Atomová válka se bude přibližovat, pokud se nedohodneme na novém systému mezinárodní kontroly," řekl Baradej.

"V současnosti máme pocity hasičů, kterým se ohniska požárů množí pod rukama," dodal.

Nebezpečné pašování technologií

"Obávám se, že jaderné zbraně se dostanou do rukou diktátorů a teroristů bez skrupulí. Mám také strach z jaderných arzenálů demokratických států, protože dokud tyto zbraně existují, neexistuje absolutní záruka, že nemohou být zcizeny či nevybuchnou náhodně nebo sabotáží," zdůraznil.

Za zvlášť zneklidňující označil pašování jaderných technologií, kolem nichž se rozvinul dobře organizovaný černý trh disponující fantastickými špionážními prostředky.

"V jedné zemi jsou vytvořeny plány jaderného zařízení, v druhé se vyrábějí odstředivky (na výrobu štěpného materiálu), ty pak převáží loď třetí země, a o konečném adresátovi zařízení se pořád nic neví," stěžoval si šéf MAAE.

Odmítl ale potvrdit, že jádrem tohoto "atomového bazaru" je Pákistán. "Nebudu jmenovat žádnou konkrétní zemi. Je zřejmé, že je jich zapojeno hodně, z jihu jako ze severu. Z toho vyplývá jen jedno: musíme podstatně lépe kontrolovat vývoz těchto zařízení a tyto kontroly musejí probíhat v mezinárodním rámci," naznačil. 

Pozor na KLDR

Připustil, že inspektoři MAAE v tomto ohledu neuspěli a nedokázali zarazit vývoj jaderných zbraní v zemích, jako je Indie, Pákistán či Izrael. Mimořádné znepokojení vyjádřil zejména nad vývojem v Severní Koreji.

"Nebyl bych překvapen, až se dozvím, že Pchjongjang disponuje použitelnou atomovou bombou," konstatoval. 

Vše ale podle něj záleží na dalších krocích lidstva a nic ještě není definitivně rozhodnuto. "V dějinách lidstva se ještě žádná civilizace nedokázala dobrovolně zbavit svých nejúčinnějších zbraní. Uvidíme, zda budeme první, kteří to dokáží," řekl Baradej. "Nejsem v tomto ohledu bez naděje. V opačném případě bych se svých funkcí vzdal už dávno," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám