Hlavní obsah

Francouzi udržují protesty vládu pod tlakem

Právo, DPA, ČTK, lab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Přes pondělní vítězství francouzských odborových a studentských organizací, které svým dvouměsíčním ostrým tlakem donutily vládu stáhnout sporný zákon o pracovních smlouvách CPE pro mladé lidi, včera napříč Francií pokračovaly studentské protesty.

Článek

Studenti znovu nakrátko blokovali dopravu například v Toulouse, Nantes či Dunkerque, v Paříži, Grenoblu a v Marseille se konaly menší manifestace.

Nové protesty, ke kterým studentské organizace vyzvaly už před stažením smluv CPE, měly za cíl pomoci udržovat tlak na vládu, která slíbila nahradit kritizované smlouvy novým programem ve prospěch mladých.

Studenti a odbory chtějí podle svých slov zůstat "bdělé", dokud novou úpravu parlament neschválí. "Budeme protestovat a blokovat univerzity do té doby, než parlament formálně zruší smlouvy CPE," nechal se slyšet šéf studentské organizace Unef Bruno Julliard. Při včerejších akcích vznesli studenti další požadavky: zrušení tzv. smluv nového zaměstnání (CNE) umožňující propustit zaměstnance malých firem ve dvouleté zkušební lhůtě bez udání důvodu (na rozdíl od smluv CPE bez věkového omezení), a odvolání celého, nedávno schváleného zákona o rovnosti šancí, jehož byly CPE jen jednou součástí.

Nový návrh vládní pomoci Francouzům do 26 let počítá se státní podporou mladým, kteří nemají dostatečnou kvalifikaci nebo kteří bydlí v problémových městských čtvrtích.

Villepinova prohra, konec reformám?

Vyústění krize kolem nových pracovních smluv pro mladé Francouze znamená hlavní porážku pro předsedu vlády Dominiqua de Villepina, který CPE prosadil a neústupně hájil. Tisk připomněl, že de Villepin, blízký spolupracovník prezidenta Jacquese Chiraka, se tak musil rozloučit s vidinou, že nepopulární zákon prosadí "proti všem", ve stylu Napoleona, kterého obdivuje.

Fiasko ohledně pracovních smluv, jež tak dlouho obhajoval, aby si udržel image zásadového politika, tak paradoxně zničilo jeho šance do prezidentských voleb v příštím roce a naopak posílily postavení jeho největšího rivala, ministra vnitra Nicolase Sarkozyho.

Podle názoru francouzského tisku však de Villepin a smlouvy CPE nejsou jedinou obětí neklidu posledních měsíců. "Je konec s jakoukoliv nadějí na reformy. Žádné důležité reformy se neuskuteční přinejmenším do prezidentských voleb v příštím roce," napsal deník La Tribune.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám