Hlavní obsah

Francie, Rusko a Německo zablokují rezoluci USA a Británie

PAŘÍŽ

Francie, Německo a Rusko neumožní přijetí rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která by otevřela cestu k vojenskému zásahu proti Iráku. Oznámili to ve středu ministři zahraničí jmenovaných zemí, kteří o krizi jednali v Paříži.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Čtyři hasičské jednotky musely v pondělí 21. března ve večerních hodinách zasahovat v Žihli na Plzeňsku, kde plameny pohltily dílnu rodinného domu.

Článek

"Nepřipustíme, aby prošel návrh rezoluce, který by povolil použití síly," stojí ve společném prohlášení, které šéf francouzské diplomacie Dominique de Villepin, jeho ruský protějšek Igor Ivanov a německý ministr Joschka Fischer zveřejnili na tiskové konferenci.

Inspekce přinášejí výsledky

Podle dokumentu, který dále vyzývá ke zpřísnění zbrojních inspekcí a lepší spolupráci ze strany Bagdádu, zůstává cílem efektivní a úplné odzbrojení Iráku. Tohoto cíle však podle ministrů lze dosáhnout mírovou cestou. "Francie a Rusko si jako stálí členové Rady v tomto bodě plně uvědomují svoji odpovědnost," zdůraznil de Villepin.

Podle Fischera chtějí Paříž, Moskva a Berlín učinit vše v zájmu dosažení mírového řešení iráckého problému. "Inspekce přinášejí výsledky. Nevím, jak by bylo možné ospravedlnit ozbrojený útok," dodal.

Proti válce je také Čína

Ivanov podotkl, že stejný přístup k irácké krizi jako jeho země či Francie má i další stálý člen Rady bezpečnosti - Čína. "Nemyslíme si, že byly vyčerpány všechny politické prostředky. I kdyby zbývala již jen jediná možnost, jak předejít konfliktu, je nutné ji využít," řekl ruský ministr, podle něhož by samostatná vojenská akce USA nepřispěla k posílení mezinárodní bezpečnosti.

De Villepin na přímou otázku, zda Francie bude návrh rezoluce vetovat, odpověděl: "Máme zcela stejný názor jako Rusko." Ivanov přitom v úterý v Londýně prohlásil, že by nebylo dobré, aby se jeho země zdržela hlasování, což britská média vyložila jako pohrůžku vetem.

Ivanova přijal týž den také francouzský prezident Jacques Chirac. Jeho mluvčí Catherine Colonnová po setkání prohlásila, že "Paříž a Moskva dávají přednost mírovému odzbrojení Bagdádu".

RB OSN čeká na Blixovu zprávu

Narychlo zorganizovaná schůzka de Villepina, Ivanova a Fischera se uskutečnila pouhé dva dny před důležitým pátečním zasedáním Rady bezpečnosti OSN, na němž předloží svou aktuální zprávu šéf zbrojních inspekcí v Iráku Hans Blix. Příští týden by pak Rada měla jednat o americko-britsko-španělském návrhu nové rezoluce, která by otevřela cestu k úderu na Irák.

Tisk: Paříž nakonec veto neuplatní

Francouzský týdeník Le Canard Enchané, který bývá zpravidla dobře informován, ve svém nejnovějším vydání s odvoláním na nejmenované zdroje napsal, že Paříž i přes svůj silný odpor vůči vojenské operaci návrh rezoluce nakonec vetovat nebude.

Chirac podle listu minulý týden řekl úzkému okruhu svých poradců, že veto by nemělo smysl, protože - jak údajně dodal - je nemožné zastavit amerického prezidenta George W. Bushe v jeho válečných snahách.

Krátce předtím také de Villepin údajně prohlásil před skupinou poslanců své pravicové strany - Svazu pro lidové hnutí (UMP), že uplatnění práva veta by znamenalo "vrazit Američanům nůž do zad". Poslanec Pierre Lelouche, jenž se schůzky zúčastnil, pak následující den použil stejný výraz, když na tiskové konferenci prezentoval své postoje, napsal dále francouzský týdeník.

Reklama

Související články

Blair žádá Bushe o čas pro rezoluci

Britský premiér Tony Blair požádal v zákulisí prezidenta George W. Bushe, aby odložil útok na Irák a aby se rozhodující zasedání Rady bezpečnosti uskutečnilo...

USA chtějí rezoluci k Iráku do týdne

Spojené státy chtějí asi do týdne předložit návrh rezoluce k Iráku Radě bezpečnosti OSN. Podle čtvrtečního vyjádření ministra zahraničí Colina Powella...

Výběr článků

Načítám