Hlavní obsah

V Radě bezpečnosti se střetly dva přístupy k Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/LONDÝN/KUVAJT/PAŘÍŽ/BAGDÁD

Bagdád propásl poslední šanci, kterou mu poskytla listopadová rezoluce RB, praví se v návrhu nové rezoluce, kterou mají RB OSN předložit USA, Británie a Španělsko. Ve stejném okamžiku však Francie a Německo oznámily, že nepovažují za aktuální jednat o nové rezoluci a že spolu s Ruskem mají vlastní návrhy, jak Irák odzbrojit pokojnou cestou.

Foto: Lenka Zvonková

Ilustrační foto Valašské Klobouky

Článek

Přetrvávají ale stále odlišné názory mezi západními spojenci z Evropské unie a Severoatlantické aliance. Francouzský prezident Jacques Chirac oznámil, že Francie a Německo jsou proti nové rezoluci OSN, který by připravila půdu pro válku.

Existence dvou návrhů potvrzuje neshodu uvnitř pětice stálých členů RB vybavených právem veta: USA, Británie, Francie, Rusko a Čína. Podle mluvčí francouzské mise u OSN spolupracovala při vzniku francouzsko-německého plánu Moskva a Peking tento projekt údajně podporuje.

Bush zopakoval, že zaútočí i bez OSN

Americký prezident George Bush dal opět najevo, že je připraven proti Iráku vojensky zasáhnout i bez schválení ze strany OSN. To, jak se Rada bezpečnosti zachová vůči novému návrhu rezoluce, podle něj bude zkouškou, "zda tento orgán bude či nebude mít význam v době, kdy svět čelí hrozbám 21. století".

"Bude to orgán, který doopravdy míní to, co říká? My zajisté doufáme, že tomu tak bude. Avšak tak či onak Saddám Husajn bude v zájmu míru a bezpečnosti amerického lidu odzbrojen," řekl Bush. "OSN nebude mít mnoho dní na jeho schválení," řekl mluvčí Bílého domu.

Britský ministr zahraničí Jack Straw předtím v Bruselu sdělil, že rada bude mít asi dva týdny na to, aby se k návrhu rezoluce vyslovila. Britský tisk většinou soudí, že válka začne za dva až tři týdny.

Bagdád považuje novou rezoluci za hysterii

Bagdád považuje aktivitu kolem nové rezoluce za hysterii a rád by vyjednal prodloužení termínu ničení raket Samúd s doletem větším než povolených 150 kilometrů. OSN ale nejeví zájem na toto téma dál jednat a její generální tajemník Kofi Annan dal jasně najevo, že RB OSN vyvodí z nesplnění tohoto požadavku vážné důsledky.

Američané a Britové mají v oblasti Perského zálivu už 200.000 vojáků a začaly zde cvičné lety strategických bombardérů B-52. USA chtějí válku začít 72hodinovým bombardováním, které připraví pozemní útok. Podle zatím neověřených zpráv z Německa přemístil Irák raketové systémy na hranici s Kuvajtem.

Turecká vláda schválila rozmístění

USA stále nemají povolení Ankary rozmístit vojáky na území Turecka k případnému útoku ze severu. Turecký kabinet ale v pondělí s rozmístěním amerických vojáků vyjádřil souhlas a v úterý by o usnesení mohl hlasovat turecký parlament.

Podle mluvčího turecké vlády by Turecko mohlo odložit přijetí amerických jednotek do svých přístavů a na letecké základny, dokud nepodepíše s USA příslušný dokument po vyřešení finančních a vojenských podmínek. Očekává se, že Turecko přijetím amerických jednotek získá úvěry v hodnotě miliard dolarů.

Hlasování v tureckém parlamentu o rozmístění amerických vojáků by bylo velkým krokem kupředu pro Washington, který usiluje o dohodu umožňující otevřít v případné válce proti Iráku "severní frontu".

Arabské státy o Husajnově beztrestnosti

Arabské státy dnes nevyhověly irácké žádosti odložit summit plánovaný na sobotu do Egypta. Hodlají na něm sjednotit postoj k Iráku a žádat beztrestnost pro Husajna v případě, že se odhodlá z Iráku odejít.

Členové Hnutí nezúčastněných zemí, jejichž vedoucí představitelé se sešli na summitu v Kuala Lumpuru, chtějí válku postavit mimo zákon a zabránit tomu, aby - jak uvádějí - USA boj proti terorismu zužovaly na boj proti barevným obyvatelům planety.

Reklama

Související články

Husajn své rakety zničit nehodlá

Irácké vedení nemá v úmyslu zničit zakázané rakety Samúd, jak to požaduje OSN. Irácký prezident Saddám Husajn to prý v pondělí prohlásil v rozhovoru...

Výběr článků

Načítám