Hlavní obsah

Francie chce vyslat na Haiti mezinárodní mírové jednotky

Právo, CNN, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ/PORT-AU-PRINCE

Francie zvažuje vyslání mezinárodních mírových sil do své někdejší kolonie Haiti s cílem uklidnit tamní ozbrojené nepokoje, které propukly začátkem února a vyžádaly si již 56 lidských obětí. Potvrdil to v úterý francouzský ministr zahraničí Dominique de Villepin s tím, že pařížský kabinet již vytvořil krizový štáb.

Foto: Jitka Maděrová
Článek

"Máme kapacity k intervenci a mnohé spřátelené země jsou také připraveny," řekl. Francie podle něj již vede příslušná jednání na půdě Spojených národů.

Rebelové, kteří ovládají některé oblasti na severu země včetně města Gonaives, požadují okamžité odstoupení prezidenta Jeana Betranda Aristida.

Obviňují jej z neschopnosti a korupce. Aristide to ale odmítá a je odhodlán vytrvat ve své funkci do konce volebního období v únoru 2006.

Rebelové chtějí odchod prezidenta

V pondělí Aristide požádal mezinárodní společenství o pomoc v boji proti "teroristům".

"Skupina teroristů útočí na náš demokratický řád," zdůraznil. Haitské policejní jednotky by podle něj měly být posíleny bezpečnostními silami vyslanými Organizací amerických států.

Prezident vyjádřil současně názor, že nynější krizi je možné překonat vypsáním parlamentních voleb. Rebelové ale tvrdí, že volby nemají smysl, dokud je u moci Aristide.

Povstalce vede Louis-Jodel Chamblain, někdejší šéf obávané polovojenské organizace FRAPH v době diktatury generála Raoula Cedrase v letech 1991-1994.

Chamblain se teprve v sobotu vrátil do země z exilu v sousední Dominikánské republice stejně jako někdejší velitel haitské policie Guy Philippe, jenž se připojil k povstalcům v Gonaives a prohlásil, že chce s nimi brzy dobýt hlavní město Port-au-Prince.

Rebelové kontrolují města

Rebelové mezitím v pondělí získali kontrolu nad městem Hinche s 50 tisíci obyvateli ve východní části země.

Při dvouhodinové přestřelce přišli o život tři lidé, včetně šéfa místní policie. Zbývající strážce pořádku z města vyhnali, zapálili policejní stanici a osvobodili vězně.

Na výzvu humanitárních organizací rebelové umožnili průchod konvoji Mezinárodního výboru Červeného kříže, který do Gonaives za doprovodu povstalců vezl 1,6 tuny pomoci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám