Hlavní obsah

Finky se hromadně hlásí na kurzy sebeobrany a přežití. Kvůli ruské hrozbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu vystřelila poptávka po kurzech sebeobrany a přežití ve Finsku, zvláště u žen. Skandinávská země sdílí s Ruskem třináct set kilometrů dlouhou hranici a od února v zemi narostly obavy z možného útoku východního souseda. Na kurzy určené pro záložníky se hlásí stovky žen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z obav před Ruskem se Finky hlásí do kurzů sebeobrany a přežitíVideo: Reuters

 
Článek

Mezi stovkami žen podstupujících tyto kurzy je i finská podnikatelka Sissi Mobergová. „Bylo mi Ukrajinců opravdu líto,“ říká. „A pak jsem měla obavy o Finsko a přemýšlela jsem, co s tím můžu udělat,“ vysvětluje svou motivaci.

Jen pár týdnů po začátku ruské invaze na Ukrajinu se zúčastnila kurzu původně určeného pro záložníky, v němž se naučila, jak zacházet se zbraní a pohybovat se po bojišti.

Běloruská armáda začala nacvičovat přechod do válečných podmínek

Evropa

Vojenská služba je ve Finsku povinná jen pro muže, v historii se však

Finky v době války tradičně hlásily do armády jako dobrovolnice.

Nedávno Mobergová podstoupila s třemi stovkami žen další kurz, tentokrát zaměřený na přežití. Ženy se tři dny cvičily na vojenské základně v obci Hattula vzdálené sto kilometrů od Helsinek. Naučily se mimo jiné zacházet se zbraněmi, založit tábor a poskytovat první pomoc.

Podle Women's National Emergency Preparedness Association (Národní asociace žen pro připravenost na mimořádné situace), která kurz zřizovala, se na čekací listině ocitlo dalších pět set zájemkyň.

Obavy Finů z války dokládá také průzkum zveřejněný minulý týden ministerstvem obrany. 85 % oslovených v něm viní Rusko z negativních důsledků na finskou bezpečnost. V roce 2007 si to ve stejném průzkumu myslelo jen 34 % Finů.  83 % z nich si pak nyní myslí, že by se v případě konfliktu měli chopit zbraně, i kdyby byl výsledek nejistý.

Švédsko a Finsko podaly žádost o vstup do NATO

Zahraniční

Finsko také v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu porušilo svou tradici neutrality a podalo v květnu přihlášku do NATO. Stejný krok podniklo i sousední Švédsko. Přijetí ale musí jednomyslně schválit všechny země Severoatlantické aliance, zatím jej blokuje Turecko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kurzy sebeobrany navštěvovaly Ukrajinky už v únoruVideo: Reuters

Na propuknutí ruské invaze se od začátku roku chystali nejen muži na Ukrajině, ale také ukrajinské ženy, které hromadně navštěvovaly vojenské kurzy. Oprávněné obavy způsobilo hromadění více než stovky tisíc ruských vojáků u hranic.

„Tohle je pravé místo pro holky. Znám hodně profesionálních ženských vojaček a věřím, že v téhle situaci na pohlaví nezáleží,“ řekla agentuře Reuters ještě před válkou Dariya Konokhová, účastnice ženského vojenského kurzu.

V Charkově se tehdy cvičila i Viktoria Makarovová, manažerka stavební společnosti. Po víkendech se učila střílet ze zbraní a zdokonalovat poskytování první pomoci. Tedy stejné dovednosti, jaké nyní ženy získávají ve Finsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám