Hlavní obsah

Filipíny vymění sestry za vakcíny

Právo, brw

Filipíny jsou připraveny pustit své sestry a další zdravotníky pracovat do Británie a Německa, pokud se s těmito zeměmi dohodnou, že jim za to darují příslušné množství vakcín proti koronaviru.

Foto: Pool, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Podle stanice CNN Filipíny bez ohledu na obnovení růstu nových případů covidu-19 zmírnily zákaz odchodu svých zdravotníků do zahraničí, i když stále platí omezující pětitisícová kvóta.

Zatím bez odezvy

Tento strop by ale Manila byla ochotna výměnou za vakcíny zrušit. Takto získané dávky by podle Alice Visperasové z ministerstva práce země použila na očkování zdravotníků odcházejících do zahraničí a statisíců Filipínců, kteří se po ztrátě práce kvůli koronavirové krizi naopak vracejí do vlasti. Celkem Filipíny potřebují 148 milionů dávek vakcín, aby plně naočkovaly dvě třetiny své populace.

EU posuzuje českou žádost o dočasné „zapůjčení“ vakcín

Koronavirus

Británie už sdělila, že se jí Národní zdravotnickou službu (NHS) podařilo oproti loňsku posílit o 11 tisíc zdravotníků a že nemusí s vakcínami takto obchodovat. CNN nicméně v této souvislosti připomněla, že v NHS pracuje zhruba 30 tisíc Filipínců. Německo se k nabídce zatím podle CNN nevyjádřilo.

U Filipín zaznamenali silné zemětřesení

Svět
Filipíny hlásí celkem 566 tisíc případů covidu-19.
Koronavirus má v zemi přes 12 tisíc obětí.
Filipíny chtějí zajistit 148 milionů dávek vakcín, aby plně naočkovaly dvě třetiny své populace.
Británie si už objednala více než 400 milionů dávek, což je šestinásobek její populace.

Reklama

Výběr článků

Načítám