Hlavní obsah

Filipínci z mise OSN jsou volní, syrští rebelové je propustili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrští rebelové v sobotu propustili 21 zajatých filipínských členů mise OSN. Do rukou povstalců padli ve středu u Golanských výšin. Zajatce převzaly na jordánské hranici tamní úřady a nyní jsou již v Jordánsku, informovaly tiskové agentury. Jejich propuštění potvrdil i mírový vyjednávač OSN v Damašku.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Příjezd zadržovaných Filipínců

Článek

Za únosem členů mise dohlížející na dodržování klidu zbraní v nárazníkové linii mezi Sýrií a Izraelem u Golanských výšin stál oddíl Mučedníků z Jarmúku. Jeho členové zastavili konvoj OSN poblíž Džamly. Propuštění Filipínců nejprve podmínili tím, že se z okolí Golan stáhnou vládní síly. Později však ze svého požadavku ustoupili.

„Již jsou všichni na jordánské straně (hranice) a jsou v dobrém zdravotním stavu,“ řekl agentuře Reuters člen Mučedníků z Jarmúku Abú Mahmúd. Se zadržovanou skupinou bylo podle zdroje agentury zacházeno jako s hosty. Filipínská vláda několik dní vyjednávala o jejich propuštění. Únos odsoudila také Rada bezpečnosti OSN.

Jordánské úřady byly zprvu oznámením o chystaném předání zajatců zaskočeny, neboť se předpokládalo, že je rebelové propustí spíše v Sýrii. Nakonec však přeshraniční transfer proběhl hladce.

Reklama

Související články

Ze Sýrie utekl před boji milión lidí

Počet lidí, kteří utekli během dvou let před boji v Sýrii, překročil milión. V úterý to uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Podle něj...

Výběr článků

Načítám