Hlavní obsah

Fico táhl pěšcem, tedy premiérem

Právo, Ivan Vilček

Preference nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie se pět měsíců před parlamentními volbami na Slovensku pohybují mezi dvaceti a dvaadvaceti procenty. Směr chce pozici lídra udržet stůj co stůj, a předseda strany expremiér Robert Fico (55) proto přistoupil k neobvyklému kroku.

Foto: David W Cerny, Reuters

Předseda Smeru-SD Robert Fico a premiér Peter Pellegrini

Článek

Poprvé od vzniku Směru v roce 1999 nebude Fico v čele kandidátky. První místo propustí premiérovi Petru Pellegrinimu (43). Je za tím chladný kalkul, když předseda strany zjevně přihlédl k aktuálním žebříčkům popularity.

Podle zářijového průzkumu agentury Focus se na prvním místě umístila prezidentka Zuzana Čaputová (46), které důvěřuje 56 procent dotázaných, následována Pellegrinim se 46 procenty. Ficovi vyjádřilo důvěru jen 25 procent respondentů, až 72 procent soudí opak.

Zásadní rozhodnutí

Tak jasná čísla přinutila předsedu Směru ke zmíněnému ráznému kroku. „Je v plné kompetenci předsedy strany navrhovat seznam kandidátů. Robert Fico pravomoc využije a navrhne, aby kandidátku Směru vedl Peter Pellegrini,“ potvrdil mluvčí strany Ján Mažgút.

Fica může odstavit opoziční trojblok

Evropa

Slovenská média hodnotí tento krok jako nepřehlédnutelný zlom. „Jedná se o jedno z nejzásadnějších rozhodnutí ve Ficově politické kariéře vedle jeho demise v roce 2018 (po vraždě novináře Jána Kuciaka – pozn. redakce), rozhodnutí kandidovat na prezidenta a na soudce ústavního soudu,“ upozornil Denník N.

List konstatuje, že kandidátka Směru bude jiná než v roce 2016. „Až pět politiků z první desítky z roku 2016 na ní pravděpodobně nebude – exministr vnitra Robert Kaliňák, bývalá dvojka, odešel z parlamentu, Peter Kažimír jako čtyřka, z něhož je guvernér Národní banky Slovenska, pětka Marek Maďarič stranu opustil, Miroslav Lajčák jako sedmička a Ján Počiatek jako číslo devět, který opustil politiku,“ všiml si deník.

Odpovědnější než Mečiar

Server aktuality.sk v této souvislosti připomněl neslavný odchod jiného trojnásobného premiéra Vladimíra Mečiara v roce 1998, kdy sice volby těsně vyhrál, ale vládu nesestavil. „Po zjištění, že nemůže sestavit vládu, se Mečiar v historickém vystoupení ve Slovenské televizi rozloučil s diváky písní ,S Pánem Bohem, jdu od vás, neublížil jsem, neublížil jsem žádnému z vás‘. Fico po zjištění, že stranu vede asi ke krachu v parlamentních volbách, se rozhodl, že nebude v čele kandidátky. Předešel tím pravděpodobně podobnému televiznímu vystoupení. Fico je přece jen odpovědnější,“ uvedl web.

Aktuality.sk v této souvislosti připomínají, že Fico v roce 2009 ubezpečoval, že v roce 2014 už v politice nebude. O odchodu z politiky pak mluvil také před druhým kolem prezidentských voleb v roce 2014. „Pokud z jakýchkoli důvodů nezískám ve volbách dostatečnou podporu voličů, zvážím své další působení v politice,“ řekl tehdy. Ve druhém kole volby hlavy státu porazil předsedu Směru do té doby téměř neznámý podnikatel z Popradu Andrej Kiska o celých dvacet procent, avšak Fico z debaklu odchod nevyvodil.

Reklama

Výběr článků

Načítám