Hlavní obsah

Fico si jde odhodlaně za talárem ústavního soudce

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Robert Fico, někdejší trojnásobný slovenský premiér, za jehož posledním působením v čele vlády napsaly tečku masové protesty po vraždě novináře Jána Kuciaka loni v únoru, vyložil karty na stůl. Minulou středu před ústavněprávním výborem slovenského parlamentu vysvětloval své rozhodnutí přejít z politiky do justice, konkrétně stát se ústavním soudcem. Volbu kandidátů na tyto posty označil za silné politické rozhodování.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trojnásobný slovenský premiér se uchází o post ústavního soudce

Článek

Na výtky, že by se jako někdejší ministerský předseda neměl stát soudcem ústavního soudu, argumentoval mimo jiné také příkladem Pavla Rychetského, bývalého ministra spravedlnosti a od roku 2003 předsedy Ústavního soudu České republiky.

„Pokoušíme se vytvořit obraz, že samotné formování ústavního soudu nemá nic společného s politikou, ale lžeme sami sobě. Tento politický akt je silný. V zahraničí vznikla tradice, že součástí orgánů, jako jsou ústavní soudy, se stávají i politici, někdejší premiéři, poslanci či předsedové parlamentů,“ upozornil.

Pomyslná změna dresu, z obleku špičkového politika, který nezanedbatelně rozhodoval o osudech země, do taláru přišla pro mnohé jako blesk z čistého nebe. Zejména členy, ale i funkcionáře vládní strany Směr-sociální demokracie, kterou v roce 1999 založil a dodnes řídí, postavil de facto před hotovou věc.

Před rokem stál totiž ještě v čele slovenské vlády. Po otřesech politické scény spuštěných Kuciakovou vraždou však podal demisi, z předsedy nejsilnější vládní strany se stal řadový poslanec.

Po odchodu z čela kabinetu Fico navíc několikrát opakoval, že chce jako šéf strany znovu dovést Směr k vítězství v parlamentních volbách v roce 2020. Nyní je vše jinak.

Opustí partaj

Ústavněprávní výbor parlamentu SR zatím kandidaturu expremiéra neschválil. Opoziční poslanci tvrdí, že Fico nemá požadovanou 15letou právnickou praxi. Poslanec Ondrej Dostál (opoziční strana Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti) tvrdí, že Fico má jako právník odpracovaných pouze 13 let a devět měsíců. „Trvám na tom, že nesplňuje podmínky,“ řekl Dostál. Fico zatím zůstává mezi kandidáty, ale situace ohrožuje samotnou volbu kandidátů na ústavní soudce. „Pokud příslušný výbor nerozhodne v celém rozsahu, nebude možné volit ústavní soudce,“ řekl Danko.

Pokud by se Ficovi jeho záměr přece jenom zdařil, musel by se vzdát členství v politické straně. Podle analytiků se Fico nespokojí s postavením řadového ústavního soudce, ale bude aspirovat na post předsedy ústavního soudu.

Kiska se v minulosti nechal slyšet, že Fica za ústavního soudce nejmenuje. Ján Mazák, poradce současné hlavy státu a bývalý předseda ústavního soudu, tvrdí, že Fica by mohl jmenovat předseda parlamentu Andrej Danko (Slovenská národní strana). V červnu totiž Kiska končí v Prezidentském paláci a na další funkční období už nekandiduje. „Stačí počkat na to, až předseda parlamentu bude zastupovat prezidenta, a Danko může Fica jmenovat,“ domnívá se Mazák.

Opozice skřípe zuby

Veronika Remišová, poslankyně opoziční strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, označila Ficovu kandidaturu za důkaz, že ztratil jakékoli zábrany a soudnost.

„Ústavní soud je jednou z nejdůležitějších institucí ve státě a bylo by pro Slovensko neštěstím, kdyby se stal prodlouženou rukou politických stran,“ řekla Remišová. Opoziční strana Svoboda a solidarita označila Fica za nevhodného kandidáta.

Organizace Via Iuris upozornila, že panují pochybnosti o Ficově nestrannosti a nezávislosti. „Úkolem ústavního soudu je kontrolovat vládní moc. Ústavním soudcem nemůže být člověk, který byl dlouhodobě premiérem a předsedou vládnoucí politické strany,“ podotkla

Výběr začíná
Slovensko vymění devět z celkového počtu třinácti ústavních soudců
Kandidáty bude volit parlament už na nejbližší schůzi, která začne 29. ledna
Ke zvolení bude stačit nadpoloviční většina přítomných poslanců
Parlament předloží prezidentu republiky 18 jmen
Prezident Andrej Kiska z nich vybere požadovaných devět
Funkční období ústavního soudce je 12 let

Reklama

Výběr článků

Načítám