Hlavní obsah

Strach z Islámského státu. Evakuace z Afghánistánu skončí už v pátek

Novinky, drk, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Spojené státy ukončí evakuaci z Afghánistánu během následujících 24 až 36 hodin. Informovala o tom ve čtvrtek stanice CNN. Důvodem je zřejmě hrozba útoku ze strany chorastánské pobočky Islámského státu. Spolu s Američany odjedou i britští vojáci, uvedl list Guardian s odkazem na zdroj z tamního ministerstva obrany.

Foto: Profimedia.cz

Evakuace z kábulského letiště v Afghánistánu

Článek

Podle CNN je v okolí letiště ještě stále 150 Američanů a 1800 Afghánců, kteří pracovali pro americkou ambasádu.

Zdroj CNN prozradil, že do konce operace zbývá ještě 36 hodin a že nyní Američané soustředí síly na evakuace místního afghánského personálu, který působil na americkém velvyslanectví.

„Američtí občané stále přicházejí dovnitř (na letiště), ale priorita se přesunula na místní personál,” uvedl zdroj.

„Naše největší priorita je teď evakuovat americké občany, Afghánce, kteří s námi pracovali, a Afghánce, kteří jsou v nebezpečí. Hlavně děti a ženy,” řekla ve čtvrtek ráno americká viceprezidentka Kamala Harrisová.

Zkrácení evakuace ale představuje problém pro další země. Britský ministr pro ozbrojené síly James Heappey, přiznal, že ani do do 31. srpna nebudou evakuováni všichni lidé, kteří na to mají nárok.

Také německý ministr zahraničí Heiko Maas přiznal, že se nepovede odvézt všechny, kteří na to mají nárok.

Tajná noční operace v Kábulu: Vrtulníky bundeswehru přepravily do bezpečí 21 lidí

Svět

„Ve zbývajících dnech této vojenské evakuační operace nebudeme moci každého dostat z Afghánistánu. Říci to vyžaduje upřímnost,“ uvedl podle listu Bild.

„Jsme v kontaktu ještě se stovkou občanů a jejich rodinami, jejichž místo pobytu je známé. Dnes se je pokusíme dostat bezpečně na letiště a pak je poslat do jednoho z našich strojů,“ dodal Maas.

Británie chtěla evakuaci prodloužit do září a vyvolala kvůli tomu jednání skupiny G7. Americký prezident Joe Biden ale prodloužení odmítl z bezpečnostních důvodů.

Prodloužení si také nepřeje Tálibán, který oznámil, že pokud nebudou stažené zahraniční jednotky do 31. srpna, bude to porušením mírové dohody z Dauhá.

USA mají informaci o hrozbě útoku Islámského státu v Kábulu

Svět

Americkému letectvu se za posledních 36 hodin podařilo evakuovat přes 13 tisíc lidí. Celkový počet už přesáhl 95 tisíc. Přesto není ani jasné, zda se povede všechny Američany evakuovat, někteří dostali jen e--mail nebo SMS vyzývající je k odchodu.

Francie ukončí evakuace v pátek večer. Odvezeno bylo 115 Francouzů a na 2000 Afghánců Premiér Jean Castex uvedl, že zbývá přepravit do vlasti několik desítek Francouzů.

Reklama

Výběr článků

Načítám