Hlavní obsah

Dzurinda s žádostí o zrušení víz u Bushe neuspěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělní schůzka slovenského premiéra Mikuláše Dzurindy a amerického prezidenta George Bushe v Bílém domě byla velmi přátelská, konkrétní výsledek ale postrádala. Z lyžařského karambolu pochroumaný Dzurinda neuspěl s žádostí o zrušení vízové povinnosti pro Slováky.

Článek

Bush novinářům řekl, že Dzurindův výklad o vízech pozorně vyslechl. "Premiér dal velmi jasně najevo, že očekává pokrok v otázce víz a že zastupuje dobré Slováky, když mi říká, že musí být neustálá obnova procesu, aby bylo zajištěno, že je spravedlivý," řekl americký prezident.

Vízová povinnost se řídí zákonem Kongresu. Zrušení podmiňuje počet odmítnutých žádostí o víza: nesmí po dobu dvou tří let překročit tři procenta. Bezvízový styk má s USA zatím 26 zemí. Změna legislativy však není v Kongresu na pořadu dne. Američané při cestách na Slovensko či do ČR víza nepotřebují

Zrušení víz si nevymohlo ani Polsko, které je věrným spojencem USA, připomíná slovenský deník Pravda. "Pokud se bude přehodnocovat vízová politika vůči středoevropským demokraciím, je pravděpodobné, že to Kongres bude chtít udělat jako gesto vůči bloku, a ne po jednotlivých státech," napsal list.

Deník Sme zdůraznil, že Bush v reakci na Dzurindův požadavek konkrétních kroků ke zrušení víz "neslíbil žádný výrazný pokrok". "Bush a Dzurinda se setkali v Bílém domě už potřetí, ale až tato návštěva měla téměř důvěrný charakter. Dzurinda bydlel v Blair House, v němž američtí prezidenti ubytovávají jen přátele," připomněl Sme.

Reklama

Výběr článků

Načítám