Hlavní obsah

Demokraté v USA hledají kandidáta na prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Velkou záhadou je možný výsledek pondělních stranických volebních shromáždění demokratů v americkém státě Iowa - prvním měřením sil uvnitř strany před listopadovými prezidentskými volbami. Podle nejnovějších průzkumů jsou šance zdejších hlavních čtyř demokratických kandidátů vyrovnané.

Foto: Město Kostelec n.O. (archiv)

Minulé ročníky Velikonočního jarmarku se setkaly s velkým ohlasem.

Článek

Senátor z Massachusetts John Kerry se těší podpoře 26 procent demokratických voličů v Iowě, bývalý guvernér státu Vermont Howard Dean má 20 procent, senátor ze Severní Karolíny John Edwards 23 procent a Richard Gephardt 18 procent.

Organizátři sondáží uvádějí jako možnou chybu oběma směry čtyři procentní body, což znamená, že klání bude velmi vyrovnané, a to tím spíš, že velký počet lidí dosud není rozhodnut.

Rozhodne se v Bostonu

Dnešní měření sil se uskuteční na téměř 2 000 místech a začne v 18:30 místního času (úterý 01:30 SEČ). Účastní se ho také demokraté Dennis Kucinih a Al Sharpton, kterým však průzkumy nedávají žádnou naději na úspěch.

Zbylí dva uchazeči na demokratického kandidáta ve volbách 2. listopadu, bývalý generál Wesley Clark a senátor Joe Liebermann, klání v Iowě vynechávají a soustředí se na příští, které se uskuteční 27. ledna ve státě New Hampshire.

Systém stranického určování prezidentského kandidáta v USA má nejprve podobu shromáždění ve školách, tělocvičnách, na veřejných a dalších místech, kde si přívrženci strany určují své delegáty, volitele. Postupně se přechází až na úroveň státu, jehož delegáti nakonec rozhodují o prezidentském kandidátovi na národním konventu strany. Ten proběhne v Bostonu 26.-27. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám