Hlavní obsah

Demokraté a republikáni teď vpluli do nejistoty a bouře změn

Právo, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trumpovo vítězství evidentně otevřelo jak před republikány, tak demokraty období výrazných změn a nejistot. Pro magnáta bude klíčové vyřešit komplikovaný vztah se spolustraníky. Už v srpnu ho za nekompetentního pro vedení země označilo 50 významných republikánských bezpečnostních expertů včetně zástupců rozvědek a už dřív se k němu zády obrátili přední republikánští sponzoři.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Nově zvolený republikánský viceprezident Mike Pence by mohl usměrňovat Donalda Trumpa v prezidentském křesle. Alespoň v to věří řada prominentních republikánů.

Článek

William Kunkler, ve středu zopakoval, že dokud bude Trump v Bílém domě, partaj od něj nedostane ani dolar. „Vidím fanatika a člověka, který bude prosazovat fanatismus,“ řekl.

Magnát se během kampaně pohádal se špičkami partaje a rozdělil ji jako nikdo před ním. Dokladem je Paul Ryan, jenž se v lednu bude zřejmě ucházet o znovuzvolení do čela Sněmovny. Politik, který pro Trumpa nakonec hlasoval, se od něj v říjnu distancoval s tím, že už jej po sérii skandálů nebude hájit.

„Klidový faktor“ Pence

Do křížku se miliardář dostal i s charismatickým senátorem Johnem McCainem, který Trumpovy výroky o ženách označil za „neomluvitelné“ a vzkázal, že on ani jeho manželka mu hlas nedají. Stejně jako McCain odmítl Trumpa či Clintonovou volit i bývalý prezident George W. Bush, připomněl server USA Today.

Pokud však bude chtít nová hlava Bílého domu prosadit svůj program, bude se muset se stranickými kolegy uzavřít smír. Trump jako politický nováček bude potřebovat republikánský Kongres „k vyplnění mezer (ve svém programu),“ podotkl senátor Steven Law. Pomoc v tomto sbližování mu může nabídnout jeho viceprezident Mike Pence, jenž působí jako „klidový faktor“ a tlumí dopady kontroverzních výroků svého šéfa.

Většina ve Sněmovně i v Senátu, kterou nyní republikáni mají, by se však partaji mohla ve volbách do Kongresu za dva roky paradoxně vymstít. „Člověk si musí dávat pozor, co si přeje,“ vysvětlil profesor Jacob Hacker z Yaleovy univerzity s tím, že voliči by stranu mohli potrestat za příliš agresivní prosazování jejího programu. „Zní to zvláštně, ale nejlepší způsob, jak zničit republikánskou stranu, je dát jí, co chce,“ uzavřel.

Vedení demokratů staré a bez nápadů“

Otázkou také je, co bude s poraženou Demokratickou stranou. Volby přinesly konec éry manželů Clintonových a zasadily tvrdou ránu celé demokratické elitě ve Washingtonu, když tichá většina zklamaných Američanů odmítla její prosazování předností globalizace, multikulturalismu a liberalismu.

Současné období před odchodem Baracka Obamy z Bílého domu je zřejmě na dlouhou dobu poslední, kdy jsou demokraté populární, napsal web The Na-

tional Review. „Ač Obama nedokázal dobře prodat své nápady, je všeobecně oblíbený a obdivovaný. To Clintonová není a samotná strana je v prapodivné situaci,“ podotkl s odkazem na špičky partaje.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Demokratický senátor Bernie Sanders.

Tu navenek zastupují vlivná senátorka Elizabeth Warrenová (67), neúspěšný soupeř Clintonové Bernie Sanders (75), šéfka demokratických poslanců Nancy Pelosiová (76) a pravděpodobný šéf demokratických senátorů Chuck Schumer (65). „Všichni jsou staří, bílí a bez nápadů,“ shrnul server s tím, že nadějných tváří je u demokratů pouhá hrstka.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Symbolem Republikánské strany je slon. Organizace v některých státech však používají orla.

Foto: Profimedia.cz

Maskotem amerických demokratů je od roku 1837 osel, někde však i kohout.

Média si nakonec všimla, že Clintonová nedokázala využít podpory mnohých es mocné obchodní lobby, které se jí nečekaně dostalo po Trumpově kritice Transpacifického partnerství a Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA). Podle průzkumu listu The Financial Times nebyly americké firmy spokojeny ani s jedním kandidátem, stále však dávaly přednost zvolení „známé“ demokratky před „nepředvídatelným“ Trumpem. Voliči ale rozhodli jinak.

Reklama

Výběr článků

Načítám