Hlavní obsah

Čtvrté letadlo 11. září namířili do země sami teroristé

– WASHINGTON

Ve čtvrtek zveřejněná 600 stránková zpráva zvláštní komise vyšetřující útoky z 11. září 2001 připravila Ameriku o jeden mýtus. Ukázalo se, že podíl cestujících na pádu čtvrtého uneseného Boeingu 757, který skončil v pensylvánských polích, je menší, než uvádělo.

Foto: Petr Mráček

Zdeněk Svěrák

Článek

Z palubních záznamů vyplývá, že se cestující  letu 93 společnosti United  Airlines nedostali do kabiny a do země namířili stroj únosci.

Pasažéři byli přitom vyzdvihováni jako hrdinové, kteří zabránili  tomu, aby stroj narazil do vládních budov jako je Bílý dům nebo Kapitol.  Rockový zpěvák Neil Young jim dokonce na desce Are You Passionate? věnoval píseň Let´s Roll.

Dění na palubě

Ze záznamu černé skříňky vyplývá, že čtyři cestující v telefonických rozhovorech z paluby letounu skutečně hovořili o plánech přemoci únosce poté, co se dověděli o teroristických útocích na věže Světového obchodního střediska v New Yorku. Půl hodiny po startu se pokoušeli dostat do pilotní kabiny. Dveře do ní zablokovali únosci, jež v ní seděli.

Terorista Zijád Džarráh, který stroj pilotoval, začal s letounem prudce manévrovat, aby jim v tom zabránil. O dvě minuty později zvedl nos stroje. Ze záznamu černé skříňky byly slyšet rachot, řinčení padajícího a tříštícího se nádobí i křik pasažérů.

Přestože Džarráh stroj srovnal, zeptal se druhého únosce: "Skoncujeme to?"

"Ne, ještě ne. Skoncujeme to, až přijdou všichni," odpověděl druhý terorista.

Jeden z cestujících pak vykřikl: "Do kokpitu! Jestli to neuděláme, zemřeme." Pak zaznělo ono slavné "Roll it."

Džarráh dvakrát zvolal Alláh je velký a opět se zeptal dalších únosců: "Je to ono? Myslím, zda to mám zamířit dolů?" Jeho partner odpověděl: "Ano, udělej to, jdi dolů."

Podle zprávy komise únosci pravděpodobně usoudili, že cestující by se k nim během pár sekund dostali a mohli je přemoci.

Únosy letadel stále hrozí

Ze zprávy komise plyne, že podobný útok by se mohl opakovat. Americká letecká síť a další dopravní systémy jsou i tři roky po teroristických útocích z 11. září zranitelné. Přes vytvoření úřadu pro bezpečnost v dopravě a vynaložení miliard dolarů na zlepšení kontroly cestujících a zavazadel a zajištění bezpečnosti v letecké, pozemní i námořní dopravě, měla komise k vládním plánům výhrady: "V současném úsilí se ještě neodráží strategický plán analyzující rizika a přínosy."

Podle zprávy musí vláda musí vypracovat jasnější strategie, jak čelit hrozbám: "Dosažení dokonalé účinnosti není možné. Ale teroristé by měli vědět, že potenciální cíle jsou chráněny. Možná je odradí výraznější hrozba neúspěchu."

Bush viní své předchůdce

Americký prezident George Bush  se podle agentury Reuters také snaží zmírnit politické dopady zprávy komise. Ve čtvrtek prohlásil, že mnohá selhání bezpečnostních služeb před teroristickými útoky z 11. září 2001 mají kořeny v době, kdy ještě nebyl prezidentem.

 Bush, který usiluje, aby byl na podzim podruhé zvolen do funkce hlavy USA,  také zdůrazňuje že po útocích z 11. září 2001 se Spojené státy staly bezpečnějšími. Současně slíbil, že se bude doporučeními komise vážně zabývat. Současně se ale odmítl vyjádřit k doporučení ustavit funkci národního ředitele pro zpravodajské služby na úrovni ministra.    

"Souhlasím s jejich závěry, že teroristé byli schopni využít velkých institucionálních chyb v našich národních obranných systémech, které se vyvíjely po více než desetiletí. Doporučení komise jsou v souladu se strategií, s níž se moje administrativa chce vypořádat s těmito selháními a zvítězit ve válce s terorismem," prohlásil Bush. Otázka bezpečosti je jedním z pilířů jeho volebního programu.

Zpráva jde na odbyt

Přes půl miliónu výtisků závěrečné zprávy americké komise pro vyšetřování okolností teroristických útoků z roku 2001 se ve čtvrtek objevilo v knihkupectvích po celých Spojených státech. Podle agentury Reuters jde velmi dobře na odbyt.

Reklama

Související témata:

Související články

Bush trvá na vazbě mezi Husajnem a al-Kajdá

Americký prezident George Bush ve čtvrtek obhajoval tvrzení své administrativy, že bývalý irácký vůdce Saddám Husajn udržoval vztahy s teroristickou sítí...

Výběr článků

Načítám