Hlavní obsah

CIA potvrzuje, že teroristé z 11. 9. prošli Íránem

– WASHINGTON
Novinky, ČTK, Newsweek, Time

Úřadující ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) John McLaughlin v neděli potvrdil zprávu nezávislé komise, která vyšetřuje teroristické útoky z 11. září 2001, že osm z 19 sebevražedných atentátníků prošlo Íránem. Řekl rovněž, že Washington nemá žádné důkazy o tom, že by Teherán věděl o přípravě útoků.

Foto: RockOpera Praha
Článek

"To, co konstatuje komise, nás nepřekvapuje, myslím, že asi osm teroristů mohlo projít v dané chvíli Íránem," řekl McLaughlin.

Íránská vláda přiznala, že někteří členové al-Kajdá mohli nelegálně projít íránským územím na své cestě do cvičných táborů v Afghánistánu před útoky z 11. září.

"Máme velmi dlouhé hranice a je nemožné je plně kontrolovat. Je přirozené, že je mohlo pět či šest osob nelegálně přejít," řekl mluvčí íránského ministerstva zahraničí. 

Írán zatkl v sobotu několik místních stoupenců teroristické sítě al-Kajdá.  Uvedl to íránský ministr informací Alí Júnesí. "Íránské výzvědné orgány identifikovaly a zatkly malé íránské odbočky skupiny al-Kajdá," prohlásil v íránské televizi. Ministr však neupřesnil jejich počet

Zprávy o vazbách Teheránu s al-Kajdá

Časopisy Time a Newsweek uvedly v sobotu, že Teherán údajně až deseti teroristům umožnil nepozorovaně se dostat do výcvikových táborů al-Kajdá.

Newsweek s odvoláním na zdroje z amerického Kongresu, z komise a  z vlády uvádí, že Írán v době mezi říjnem 2000 a únorem 2001 zmírnil kontroly na hranicích. ĄIránští pohraničníci byli údajně instruováni, aby bojovníkům ze Saúdské Arábie, kteří se vraceli z výcvikových táborů al-Kajdá nebyla do pasů dána razítka. V pasech únosců tak nebylo zaznamenáno, že by přešli iránsko afghánské hranice, což by vzbudilo podezření imigračních úředníků v USA.

Komise ovšem nenašla důkazy, že by íránské vláda znala plán bin Ládina zaútočit na dvě věže Světového obchodního centra a sídlo Pentagonu.

Časopis Time s odvoláním na jednoho z vyšetřovatelů uvedl, že Írán po sebevražedném útoku al-Kajdá na americký torpédoborec USS Cole v adenském přístavu, při němž v říjnu 2000 zahynulo 17 amerických námořníků, nabídl bin Ládinovi spolupráci při dalších útocích na další americké objekty.Nabídku však bin Ládin odmítl, neboť měl obavy, že by ztratil podporu svých příznivců v Saúdské Arábii.

Iránská stopa

Nové informace o vztazích mezi Íránem a al-Kajdá vyplynuly z vyšetřování útoku na USS Cole. "Věříme, že bylo více kontaktů (al Kajdá) s Iránem a Pákistánem než s Irákem,¨" uvedl už v červnu jeden z členů Thomas Kean. Podle dalších zjištění al-Kajdá mohla spolupracovat i se šíitským Hizballáhem působícím v Libanonu a jeho íránskými sponzory při útoku na americká kasárna v saúdském Chubáru v roce 1996, který byl přičítán pouze Hizballáhu a Íráncům. To se však zatím neprokázalo. Také útok al-Kajdá na americká velvyslanectví v severoafrických zemích mohl podporovat Írán a Hizballáh.

Reklama

Výběr článků

Načítám