Hlavní obsah

Čína uvalila lockdown na víc než milion lidí. Důvod? Tři případy nákazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínské úřady uvalily lockdown na všech zhruba 1,2 milionu obyvatel města Jü-čou v provincii Che-nan ve středovýchodní části země poté, co tam byly odhaleny tři případy nákazy.

Foto: China Daily, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Infikovaní nemají žádné příznaky. V provozu zůstaly pouze nezbytné služby jako prodej potravin či léků, uzávěra naopak dopadla na veřejnou dopravu, školy či obchodní centra, podotkla stanice CNN.

V čínském Si-anu kolabuje zdravotní péče. Muže s infarktem bez testu nechali zemřít

Svět

Podobná opatření platí už druhým týdnem ve třináctimilionovém městě Si-an v provincii Šen-si. Jeho obyvatelé nesmějí opouštět své domovy, a to ani na nákup jídla. Média si v posledních dnech všímají, že na sociálních sítích se objevují příspěvky lidí ze Si-anu, kteří si stěžují na obtíže se sháněním potravin. Ty přitom lidem zavřeným doma slíbily dodávat úřady.

Macron vyrazil do boje s neočkovanými. Chci je opravdu naštvat, prohlásil

Evropa

Čína denně hlásí mnohem nižší přírůstky nových případů koronaviru než například USA nebo řada zemí v Evropě i jinde na světě. Od loňského roku bojuje s pandemií covidu-19 politikou takzvané nulové tolerance, což znamená, že místnímu šíření viru se pokouší zabránit hned v zárodku, často za pomoci drastických opatření.

Za pondělí se v nejlidnatější zemi světa podle oficiální bilance covidem-19 lokálně nakazilo 229 lidí, z nichž 175 má příznaky. Nejvíce potvrzených nákaz připadá na provincii Šen-si, kde leží uzavřený Si-an. Čínské zdravotnické úřady ve statistikách oddělují symptomatické a asymptomatické případy.

Reklama

Výběr článků

Načítám