Hlavní obsah

Čeští pašeráci orgánů půjdou na Slovensku do vězení

Novinky, Milan Vojtek, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Soud ve slovenské Skalici odsoudil v pondělí dva české patology za pašování tělesných orgánů a tkání na šest a osm měsíců vězení nepodmíněně. Oba také nesmí pět let po absolvování trestu vykonávat v SR lékařskou praxi. Soudu se nepodařilo prokázat, že pašované "zboží" mělo skončit na německém trhu.

Foto: Josef Zajíc

Podrobný plán sázení dřevin. Ve výřezu u ulice Opavské. 29.5.2013

Článek

Lékaři měli podle soudu nelegálně odebírat na skalické patologii nejméně tři týdny tělesné tkáně. Starší muž ve zdravotním zařízení pracoval jako zástupce primáře a mladší tam vypomáhal jako zastupující patolog.

Podvod na celnici

Patologové Richard Zemánek (56) z Kostelce u Hodonína a Josef Karásek (68) z Uherského Hradiště byli zadrženi počátkem července. Slovenští celníci v autě mladšího lékaře nalezli přenosné chladící boxy s 16 plastovými nádobami a 17 zkumavkami, v nichž byly blány osrdečníku, kostní štěpy a krev.

"Dal jsem mu předepsaný dotaz na zboží k proclení. Ve smyslu celního zákona jsou i tkáně zboží. Řekl, že nic nevyváží. Když jsem objevil balíčky, místo povolení k vývozu mi dal pitevní protokol. Tak jsem upozornil nadřízené," popsal nález kontrabandu slovenský celník Ondrej Keračík.

Cílem asi Německo

Cílovou zemí zásilky bylo Německo, pravděpodobně firma Tutogen. Jednotlivé tkáně a orgány byly totiž vybavené precizní dokumentací na formulářích zmíněné firmy. "Jejich formuláře jsou nejlepší. Dobře se s nimi pracuje. Nebyly ale správně vyplněné, chybělo například razítko," vyvracel Zemánek možnost dalšího transportu a komerčního užití.

Karásek prý netušil, k čemu jeho kolega tkáně chtěl. O nepovolených aktivitách nevěděl ani ředitel nemocnice Roman Kerekeš.

Soudu se spojitost s německou firmou nepodařilo prokázat.

Lékaři nemluví

Oba obžalovaní, kteří jsou čtvrtým měsícem ve vyšetřovací vazbě v západoslovenském Leopoldově, se brání publicitě. S médii nekomunikují. Totéž nakázali i svým právníkům. Není proto známo, zda se odvolají, nebo trest přijmou.

Reklama

Související témata:

Související články

Nedokonalost zákona asi patology osvobodí

Čeští lékaři, kteří byli zadrženi na Slovensku kvůli podezření z nelegálního vývozu lidských orgánů a obviněni z trestného činu, se možná vyhnou vězení....

Čeští patologové poprvé stanou před soudem

Dvojice českých patologů, kteří jsou na Slovensku obžalováni z neoprávněného odebírání lidských orgánů, stane v pondělí před Okresním soudem ve Skalici....

Výběr článků

Načítám