Hlavní obsah

Český Unicef: zpráva měla odradit německé pedofily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BERLÍN

"Nejdříve jsem u německých automobilů jen žebral. Doma prostě nebyly peníze. Později jsem začal prodávat sám sebe," řekl dvanáctiletý Karel německým sociálním pracovníkům. Je to jeden z příběhů, který německá pobočka Unicef vydává jako důkaz toho, že Česko je rájem pedofilů.

Článek

"Bohužel, věc se často prezentuje jako česko-německý problém. Všem zúčastněným by přitom mělo jít především o děti," říká ke sporu Prahy a Berlína ředitelka české sekce Unicef Pavla Gomba.

"Nepředstíráme ale, že víme, kolika dětí se problém prostituce týká, svým charakterem jde o utajenou činnost odehrávající se za zdmi domů a na opuštěných místech. Oběti o tom většinou navíc nechtějí mluvit," pokračuje.

Zpráva měla odradit Němce

"Problém ale je v tom, že v této chvíli v České republice nemá o situaci přehled nikdo a jde pouze o odhady," dodává s tím, že smyslem zprávy v žádném případě nebylo kritizovat českou stranu, protože problém se ve velké míře týká také Německa. A právě tam byl z velké části její účinek, tj. odrazení potenciálních klientů od sexuálních výletů za nezletilými do ČR, namířen.

Německý Unicef mimo jiné tvrdí, že se v pohraničních oblastech prodávají i úplně malé děti. Průměrný věk malých prostitutů a prostitutek se prý pohybuje mezi devíti až čtrnácti roky.

Až padesát tisíc "klientů"

Obchod je podle zprávy údajně velmi dobře organizován a mezi oběťmi jsou také nezletilci ze Slovenska, Rumunska, Moldávie, Litvy, Ukrajiny a Ruska. Naopak k nejčastějším zákazníkům patří Němci, Rakušané a Italové. Ročně jich prý do ČR dorazí v rámci sexuální turistiky podle BBC až padesát tisíc.

Zpráva německé sekce Unicef

Kontroverzní zpráva byla v Berlíně zveřejněna dvacátého osmého října, v den, kdy si ČR připomínala pětaosmdesáté založení Československého státu.

Studie se opírala o informace dodané organizací KARO z Chebu. Je založena na zkušenostech od roku 1996 a cca 200 rozhovorech, z toho bylo 40 dětí.

Vydání zprávy se zúčastnila i manželka německého prezidenta Johannese Raua, který je patronem německé sekce Unicef, Chistina Rauová.

Německá sekce Unicef s českými novináři nekomunikuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám