Hlavní obsah

Češi spadli v Tatrách ze 40 metrů, jsou v nemocnici

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Ve Vysokých Tatrách se ve středu těžce zranili dva muži z Příbrami. Zřítili se ze čtyřicetimetrové výšky ze stěny Jahňacího štítu. Vrtulník je transportoval do nemocnice v Popradu. Prognóza jejich zdravotního stavu je údajně velmi nejistá.

Článek

Jak Právo informoval Pavol Svetoň z Letecké záchranné služby Poprad, muži spadli z jižní stěny Jahňacího štítu směrem do Červené dolinky, a to zhruba ze 40 metrové výšky.

"Čtyřiačtyřicetiletý Z.S utrpěl těžká zranění hrudníku a plic, má zlomená žebra a končetinu. Jeho 22letý přítel J.Z. si pravděpodobně zlomil bederní páteř," sdělil Právu Pavol Svetoň z Letecké záchranné služby Poprad.

Zranění byli součástí větší skupiny, která se vydala na túru spolu s dalšími českými horolezci. Ti po pádu dvojice zavolali pomoc.

Letecký zásah

Vrtulník Letecké záchranné služby na místě neštěstí vysadil lékaře a vzápětí zraněné horolezce dopravil do popradské nemocnice. Stav jednoho z nich je podle lékařů vážný a byl operován. Je hospitalizován na jednotce intenzivní péče.

Zotavování druhého Čecha si vyžádá několik dní. Podezření na zlomeninu bederní páteře se naštěstí nepotvrdilo.  

"Pozemní záchranná akce by byla příliš komplikovaná pro obrovské množství sněhu v Tatrách. Trvala by několik hodin a zdravotní stav zraněných si vyžadoval rychlý zásah. Jejich stav se mohl každou chvíli zkomplikovat," konstatoval k zásahu Svetoň.

Letos pod lavinami na Slovensku zahynuli dva Češi. Loni si laviny v tamních horách vyžádaly životy jedenácti občanů ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Turisté na zraněné Tatry nezanevřeli

Ani vichřící poničená příroda, ani záběry vykosených údolí neodradily tisíce turistů před tím, aby prožily přelom roku ve Vysokých Tatrách....

Výběr článků

Načítám