Hlavní obsah

Turisté na zraněné Tatry nezanevřeli

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Ani vichřící poničená příroda, ani záběry vykosených údolí neodradily tisíce turistů před tím, aby prožily přelom roku ve Vysokých Tatrách. "Pro nás je důležité, že vůbec dorazili a nezanevřeli na nás," řekla Právu majitelka cukrárny v centru Starého Smokovce.

Foto: Jana Slováková

Veletržní stánek hodonínské průmyslovky

Článek

"Přijel jsem s rodinou také ze zvědavosti. Byli jsme v Tatrách loni o Vánocích, a když jsme viděli v televizi, jak Tatry zničila vichřice, objevili jsme se tady zas. Musím říct, že na vlastní oči je pohled na zničenou přírodu ještě mnohem horší. Očekával jsem však větší nasazení lidí při odstraňování škod," konstatuje Miklós z Budapešti, který považuje zdejší ceny za přijatelné.

Přitom ale podle mnohých hoteliérů to byli především Maďaři, kteří po katastrofě pobyt v Tatrách odhlašovali.

"Jsme tady s přáteli a štve nás, že je málo sněhu. Také ceny se nám zdají poněkud přemrštěné. Očekávali jsme, že po přírodní katastrofě se budou zdejší podnikatelé snažit nalákat turisty na nižší ceny," říká Karel z Frýdku Místku. Recepční v hotelu v centru města přiznává, že po slabé návštěvnosti o Vánocích Silvestr zdejší podnikatele potěšil.

"Museli jsme se přizpůsobit reálné situaci, nabídli jsme proto akční ceny a silvestrovské pobyty jsme vyprodali za dopoledne. Pokoj pro dva za 2400 korun byste loni touto dobou určitě nesehnali," říká recepční v tříhvězdičkovém hotelu Smokovec.

Náhradní doprava jezdí spolehlivě

Mezi Starým Smokovcem a Štrbským Plesem pořád ještě funguje náhradní autobusová doprava. Jezdí poměrně spolehlivě, autobusy nejsou přeplněné.

"Vlak měl údajně jezdit už o Vánocích, trať je vyčištěná, ale z Bratislavy prý došel příkaz, zatím železnici nespouštět," říká muž z nádražního bufetu na Štrbském Plese.

Po celých Tatrách jezdí těžká technika, nákladní vozy odvážejí vyvrácené stromy, všude se rozléhá zvuk motorových pil. Pohled na Starý Smokovec zůstává smutný: nestojí zde snad ani jediný nepoškozený strom. Když vyjedete lanovkou na Hrebienok, do poloviny trasy je les zcela zničený, ale ve vyšších polohách stromy stojí.

Domácí turisté si při cestě lanovkou neodpustí poznámky typu: "Příroda tu na místě lesů vyklidila prostor pro novou sjezdovku nebo parcely pro vily bohatých."

Přibývá černé těžby dřeva

Jak však člověk zaslechne od místních horalů, množí se i případy černé těžby dřeva.

Poměrně dobře vybavené skupiny těžařů s technikou pak vytěžené dřevo odvážejí většinou za hranice, nejčastěji údajně do Polska a na Ukrajinu. "V atmosféře, která tady vznikla, jen těžko bude někdo kontrolovat, zdali mají na těžbu povolení," říká jeden z řidičů pendlujících autobusů.

V kanceláři Projektu obnovy Vysokých Tater zatím koordinují rozdělování finančních prostředků na obnovu zničené infrastruktury. Účet v ČR koncem roku vykazoval přes deset miliónů korun, slovenský téměř šest miliónů.

Přijíždějí Slováci, Češi a Poláci

Výkonný ředitel Sdružení cestovního ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý potvrdil, že ročně navštíví nejvyšší slovenské hory asi půl miliónu návštěvníků (52 procent Slováků, 15 proc. Čechů, 10 proc. Poláků).

"Vytvořili jsme balík služeb, který spojí ceny ubytování a stravování se vstupenkami na lanovky a vleky, čímž se nám podařilo snížit ceny až o třetinu. Novinkou je také tzv. Tatranský pas, který při minimálně šestidenním pobytu poskytuje držiteli slevy, výhody a dárky v hodnotě tří tisíc korun," uvedl Chudý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám