Hlavní obsah

Cejch „zahraniční agent“ kosí ruská média

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský zpravodajský portál VTimes, založený loni novináři z vlivného listu Vědomosti, oznámil minulý týden zánik. Jako důvod internetový deník, který využíval materiály britského listu Financial Times, označil své zařazení mezi „zahraniční agenty“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nálepka ,zahraniční agent‘ zničila byznysový model VTimes,“ citoval portál meduza.io Alexandra Gubského, vydavatele VTimes. Podle jeho slov zadavatelé reklamy „nevědí, jak mají se ,zahraničním agentem‘ spolupracovat“.

Ruská média citují Zemana: Důkazy o Vrběticích nejsou

Evropa

Dobročinnost čtenářů podle něj nedostačuje pro „financování kvalitního média“. Upozornil navíc, že kvůli statusu „inoagenta“ (rusky inostrannyj agent) mnozí úředníci, podnikatelé či analytici odmítají komentovat události pro postižená média. Ministerstvo spravedlnosti zařadilo portál na seznam „zahraničních agentů“ v polovině května. Podle ruského zákona redakce musí přiznávat financování ze zahraničí a k označení „inoagent“ se hlásit ve svých materiálech.

Zanikají legendy

Na seznamu se ocitla celá řada médií včetně populárního opozičního portálu meduza.io, který si také stěžuje, že přišel o příjmy. Minulý týden zanikl také jeden z nejstarších ruských internetových zpravodajských portálů newsru.com. Ten vznikl před 20 lety jako součást projektu televize NTV financované bývalým ruským mediálním magnátem Vladimirem Gusinským. Poté, co NTV ovládla plynárenská společnost Gazprom, působil portál jako uznávané opoziční médium s odbočkami na Ukrajině a v Izraeli. Poslední dobou však prakticky přišel o inzerci v Rusku.

Za falešné zprávy až rok vězení, schválili Rusové novelu zákona

Internet a PC

Ruské úřady tvrdí, že zákon je reakcí na požadavky západních zemí, aby se ruská média, která tam působí, jako státní televize RT či agentura Sputnik, také registrovala jako „zahraniční agent“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám